Armata israeliană a ordonat un ”asediu complet” al Fâşiei Gaza, aflată sub controlul Hamas, luni, în a treia zi a ofensivei-surpriză masive lansată de mişcarea islamistă palestiniană, comparată de Israel cu atentatele teroriste din Statele Unite de la 11 septembrie 2011, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După acest atac fără precedent terestru, aerian şi maritim, declanşat sâmbătă, în plin şabat, odihna săptămânală evreiască, de către Hamas, armata israeliană a anunţat  că a preluat luni ”controlul” localităţilor din sudul ţării luate drept ţintă.

Însă ”ar putea să existe în continuare terorişti în zonă”, a avertizat un purtător de cuvânt al armatei.

Acest război s-a soldat cu peste 1.100 de morţi în total, potrivit bilanţurilor celor două părţi.

De partea israeliană, 250 de persoane au fost masacrate la o petrecre rave sâmbătă, în apropiere de Fâşia Gaza, potrivit unui purtător de cuvânt al ONG-ului Zaka, Moti Bukjin, care a participat la recuperarea cadavrelor.

Zeci de mii de militari israelieni sunt desfăşuraţi în jurul Fâşiei Gaza, o fâşie de pământ îngustă, cu 2,3 milioane de locuitori palestinieni, aflată sub controlul Hamas din 2007.

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a anunţat luni că impune un ”asediu complet” al Fâşiei Gaza - ”fără electricitate, fără apă, fără gaze naturale”.

Armata încearcă să salveze israelieni luaţi ostatici de Hamas - peste 100 potrivit Guvernului israelian -, o luare de ostatici fără precedent în istoria ţării, luată prin surprindere de această ofensivă lansată sâmbătă, în ultima zi a sărbătorii evreieşti Sucot, ”de departe cea mai rea zi din istoria Israelului”, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei.

”Ceea ce s-a întâmplat este fără precedent în Israel”, a recunoscut premierul Benjamin Netanyahu.

Peste 700 de israelieni au fost ucişi în peste 48 de ore, iar alţi 2.150 au fost răniţi, potrivit unui nou bilanţ publicat luni dimineaţa de către armată.

De partea palestiniană, 493 de oameni au fost ucişi, potrivit autorităţilor locale.

OSTATICI CIVILI ŞI MILITARI

Armata israeliană estimează că 1.000 de combatanţi din cadrul Hamas care au participat la ”invazia Israelului”, a anunţat pe X un purtător de cuvânt.

În noaptea de duminică spre luni, ”peste 500 de ţinte teroriste aparţinând Hamas şi Jihadului Islamic” au fost lovite, potrivit armatei israeliene.

”Civili şi militari se află pe mâna inamicului. A venit vremea războiului”, a declarat comandantul armatei israeliene, generalul Herzi Halevi.

Luni la prânz, sirene de alertă de rachetă au răsunat la Ierusalim şi au fost urmate rapid de mai multe detonări.

Netanyahu a avertizat cu privire la un război ”lung şi dificil” şi i-a îndemnat pe locuitorii din 100 de zone din Fâşia Gaza să părăsească teritoriul.

Războiul s-a soldat cu peste 123.000 de depalasaţi în Fâşia Gaza, a anunţat luni Biroul ONU de Coordonare Afacerilor Umanitare (OCHA).

Numeroşi cetăţeni din alte ţări - unii şi cu naţionalitate israeliană - au fost uciţi în ofensiva Hamas - 12 thailandezi, zece nepalezi, patru americani, o franţuzoiacă şi un canadian, potrivit autorităţilor acestor ţări.

Directorul iniţiativei Scowcroft pentru securitatea Orientului Mijlociu, Jonathan Panikoff, estimează că ”Israelul a fost luat prin surprindere de acest atac fără precedent”, iar ”multor israelieni le este greu să înţeleagă cum s-a putut întâmpla acest lucru”.

Un locuitor din Siderot (sud),  Yaakov Shoshani, în vârstă de 70 de ani, consideră că ”toate sistemele au eşuat aici, indiferent că e vorba despre informaţii clasificate, informaţii clasificate militare, sisteme de detectare, bariera frontalieră (cu Fâşia Gaza), totul a eşuat”.

”Este de departe cea mai rea zi din istoria Israelului. Niciodată mai înainte atât de mulţi israelieni nu au fost ucişi dintr-o dată”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei, care consideră că este vorba despre ”un 11 septembrie şi totodată un Pearl Harbour”.

Combatanţi Hamas au trecut bariera de la frontieră - pe care Israelul o consideră ”impenetrabilă” - din Fâşia Gaza în localităţi din sudul Israelului. Aici, bărbaţi înarmaţi au mers fin casă în casă şi au omorât israelieni sau i-au răpit pentru a-i duce în Fâşia Gaza.

În zona de frontieră a Fâşiei Gaza unde s-a desfăşurat petrecerea rave, ”ei au masacrat oameni cu sânge rece într-un mod absolut de neconceput”, a declarat AFP un purtător de cuvânt al ONG-ului Zaka, Moti Bukjin,cu vocea gâtuită de eomiţie, după ce a participat la recuperarea cadavrelor.

UN ”EŞEC FOARTE GRAV”

Un fost militar israelian declară că războiul israeliano-arab din 1973, care rămâne un traumatism naţional în Israel, a fost ”nimic” în comparaţie cu raidul Hamas de sâmbătă şi consideră că este vorba despre un ”eşec foarte grav”.

Ofensiva Hamas a fost lansată la 50 de ani şi o zi după acest război, care a luat Israelul cu totul prin surprindere şi s-a soldat cu 2.600 de morţi de partea israeliană, în trei săptămâni de confruntări armate.

Brigăzile Al-Qassam, aripa militară a Hamas, au anunţat că au declanşat această operaţiune şi că au tras peste 5.000 de rachete către Israel, pentru ”a pune capăt crimelor ocupaţiei”.

Israelul - care ocupă Cisiordania din 1967 - a anexat partea de est a Ierusalimului şi impune o blocadă Fâşiei Gaza în care Hamasul a preluat puterea în 2007.

Ministerul israelian al Educaţiei a anunţat închiderea şcolilor cel puţin până marţi.

Atacul Hamas a fost condamnat de numeroase ţări din Occident.

Statele Unite au început duminică să trimită ajutor militar Isrselului - muniţie - şi îşi trimit grupul aeronaval al portavionului USS Gerald Ford mai aproape, la Marea mediterană.

China a condamnat luni ”acţiunile care aduc atingere civililor”, iar Liga Arabă a ”respins violenbţa ambelor părţi”.

Emiratele Arabe Unite (EAU) s-au declarat ”consernate” de luarea ostatici a unor civili israelieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.