Ministrul apărării, Yoav Gallant, a prezentat Comisiei pentru afaceri externe şi apărare a Knessetului, parlamentul israelian, planurile şi obiectivele de război ale Israelului în Fâşia Gaza, relatează The Times of Israel şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El spune că obiectivele includ eliminarea grupării teroriste Hamas prin distrugerea capacităţilor sale militare şi guvernamentale şi eliminarea completă a oricărei responsabilităţi pe care Israelul o are asupra Fâşiei Gaza prin crearea unui nou "regim de securitate" în Fâşie.

Gallant le-a spus parlamentarilor că războiul va avea trei faze principale. "Ne aflăm în prima fază, în care are loc o campanie militară (cu lovituri aeriene) şi, ulterior, cu o manevră (terestră) cu scopul de a distruge agenţii şi de a deteriora infrastructura pentru a învinge şi distruge Hamas", a explicat Gallant.

El a spus că a doua fază va consta în continuarea luptelor, dar la o intensitate mai mică, pe măsură ce trupele vor lucra pentru a "elimina buzunarele de rezistenţă".

"A treia etapă va fi crearea unui nou regim de securitate în Fâşia Gaza, eliminarea responsabilităţii Israelului pentru viaţa de zi cu zi în Fâşia Gaza şi crearea unei noi realităţi de securitate pentru cetăţenii Israelului şi pentru locuitorii din (zona care înconjoară Gaza)", precizat el.

Fâşia Gaza nu are acces la lumea exterioară decât prin Israel, care controlează 90% din graniţele sale terestre şi maritime, şi Egipt, care are o graniţă terestră îngustă la sud.

Israelul a impus o blocadă rigidă asupra enclavei de când islamiştii Hamas au preluat controlul teritoriului în 2007, impunând restricţii cuprinzătoare asupra exporturilor şi importurilor şi limitând drastic cine poate intra sau ieşi. Egiptul a sprijinit în mare măsură blocada, considerând că Hamas reprezintă o ameninţare la adresa propriei sale stabilităţi.

Israelul a furnizat în mod tradiţional Fâşiei Gaza cea mai mare parte a nevoilor sale de energie, dar a închis robinetele după 7 octombrie şi, de asemenea, a refuzat să lase apa sau medicamentele să intre în teritoriu.

Israelul a încercat anterior să supravegheze importurile în Gaza pentru a împiedica materialele militare să ajungă la Hamas.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.