Guvernul Angelei Merkel este vizat în noi dezvăluiri de presă cu privire la achiziţionarea controversată a unor măşti de protecţie împotriva covid-19, care-l implică de această dată pe ministrul Sănătăţii Jens Spahn, aflat deja în centrul unor critici cu privire la modul în care gestionează pandemia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul conservator Jens Spahn a achiziţionat prin serviciile sale, în primăvara lui 2020, în primul val al pandemiei, sute de mii de măşti, prin intermediul grupului de presă Burda, la care lucrează soţul său, Daniel Funke, arată documente aparţinând Ministerului Sănătăţii transmise Bundestagului, dezvăluie săptămânalul Der Spiegel.

O comandă a ministerului cu privire la 570.000 de măşti de protecţie de tip FFP2 ”ar putea implica un conflict de interese”, din cauza faptului că soţul ministrului ”lucrează la lobbyist şi director al Biroului de reprezentare a Burda la Berlin”, acuză revista.

Contactat de AFP, ministrul a respins aceste acuzaţii.

Contractul a fost încheiat în martie şi a fost ”aplicat după primirea ofertei printr-o procedură standardizată la preţul pieţei”, a dat asigurări un purtător de cuvânt.

”TACTICA SALAMULUI”

Partidul Social Democrat (SPD, centru-stânga), partenerul minoritar al coaliţiei guvernamentale, l-a îndemnat pe ministru să prezinte explicaţii şi a cerut desemnarea unui expert ”independent”.

”Această tactică a salamului” a Ministerului Sănătăţii cu privire la difuzarea unor ”informaţii legate de achiziţionarea unor măşti” de protecţie ”slăbeşte încrederea în instituţiile democratice. Acest lucru trebuie să înceteze”, a denunţat pe Twitter unul dintre vicepreşedinţii grupului parlamentar SPD în camera inferioară a Parlamentului, Achim Post.

La preţul de 1,73 de dolari (1,60 euro) masca, ministerul a plătit 909.000 de euro Burda, care a trimis suma unui furnizor în China.

Editorul german de presă a anunţatcă trimis întreaga sumă furnizoruluidin Asia, fără să oprească vreun comision.

POPULARITATE ÎN SCĂDERE

În pofida faptului că ministrul şi soţul său nu sunt acuzaţi că s-au îmbogăţit, acest caz are loc într-un context sensibil.

Tabăra conservatoare a ministrului şi cancelarului Angela Merkel este zguduită de mai multe săptămâni de un scandal cu privire la comisioane percepute de aleşi la achiziţionarea unor măşti de protecţie şi de alte suspiciuni cu privire la faptul că s-au îmbogăţit.

Aceste scandaluri au contribuit, duminica trecută, la două înfrângeri electorale usturătoare ale Uniunii Creştin Deocrate (CDU, conservatori) în scrutine regionale.

Uniunea conservatoare a CDU cu Uniunea Creştin Socială (CSU) bavareză scade continuu în sondaje, în vederea alegerilor legidlative prevăzute la sfârşitul lui septembrie.

Ea este creditată cu 27% din intenţiile de vot, potrivit unui ultim barometru realizat duminică de cotidianul Bild.

În urmă cu aproximativ un an, conservatorii erau creditaţi cu 40% din intenţiile de vot.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.