Javad Zarif, ministrul de Externe al Iranului, a avertizat Statele Unite că „nu se pot aştepta să rămână în siguranţă” după ce au lansat ceea ce el a descris ca fiind un război economic asupra Teheranului, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oferind declaraţii alături de ministrul german de Externe, Heiko Maas, Zarif a afirmat că Iranul nu va începe un război însă a precizat: „Oricine va începe un război cu noi, nu îl va şi încheia”.

El a adăugat: „Preşedintele Trump a anunţat că SUA au lansat un război economic asupra Iranului. Singura soluţie pentru reducerea tensiunilor este oprirea acestui război economic”.

Discuţiile cu Maas au fost descrise de Zarif ca fiind sincere, ceea ce reprezintă de obicei un semn că cele două ţări nu au ajuns la un numitor comun. Germania este ţara europeană care coordonează eforturile de a crea un mecanism cu obiectiv special (SPV) pentru a continua comerţul cu Iranul fără ca sancţiunile SUA să fie încălcate. Iranul a făcut apel în repetate rânduri la UE să facă acest SPV funcţional, argumentând că un comerţ sporit cu Iranul este esenţial pentru a câştiga susţinerea internă pentru acordul nuclear semnat în 2015.

Washingtonul s-a retras din acordul nuclear cu Iranul în mai 2018 şi a impus o politică de presiune economică maximă pentru a reduce exporturile de petrol ale Teheranului.

Maas a declarat că Germania şi partenerii săi europeni „au făcut cele mai mari eforturi pentru a-şi respecta angajamentele” însă în faţa sancţiunilor SUA, ei nu pot face minuni.

Maas a recunoscut că beneficiile economice pe care Teheranul spera să le aibă „sunt acum mai dificil de obţinut”. Însă a făcut apel la Iran să respecte acordul. „Este în interesul politic şi strategic al Iranului să respecte acordul şi să menţină dialogul cu Europa”, a afirmat Maas.

Teheranul urmează să ia noi măsuri cu privire la părăsirea acordului pe 7 iulie. Atunci, au informat oficialii, Iranul îşi va intensifica procesul de îmbogăţire a uraniului pentru a ajunge un nivel suficient pentru fabricarea de arme.

În ceea ce priveşte politica externă din regiune a Iranului, Zarif a afirmat: „Noi i-am dat arme lui Saddam Hussein? Noi am susţinut al-Qaida? Noi am trimis la închisoare prim-ministrul Libanului? Noi bombardăm civili din Yemen în fiecare zi? Noi am susţinut ISIS şi Jabhat al-Nusra în Siria sau au fost arme americane furnizate de Arabia Saudită?”.

El a făcut apel la ţările europene să renunţe la dolar ca principala valută pentru comerţul internaţional: „Puterea Americii stă în dolar. O mare parte a puterii economice a Americii va dispărea dacă ţările elimină dolarul din economiile lor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.