Ministrul de Externe al Iranului, Javad Zarif, şi-a dat demisia în mod neaşteptat luni seara, oferind „scuze” naţiunii, scrie Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Zarif este cel care a negociat acordul nuclear dintre Iran şi puterile mondiale, care se află în pragul colapsului după decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage SUA. Demisia lui Zarif, dacă va fi acceptată de preşedintele iranian Hassan Rouhani, îl va lăsa pe acesta fără unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai săi în negocierile cu vestul.
 
Nu este clar de ce Zarif a ales să demisioneze acum şi ce efect va acest lucru asupra acordului nuclear, pe care Iranul susţine că îl respectă în ciuda acuzaţiilor Statelor Unite. Cel mai probabil, Zarif l-a informat pe liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei înainte să îşi ofere demisia. Khamenei, cel care ia decizia finală privind toate problemele de stat, l-a susţinut anterior pe Zarif în negocierile sale cu Occidentul.
 
„Vom vedea dacă va rămâne aşa. Politica noastră este neschimbată – regimul trebuie să se comporte ca o ţară normală şi să îşi respecte poporul”, a scris Secretarul de Stat american Mike Pompeo pe Twitter.
 
Zarif a făcut referire la o posibilă demisia pentru prima dată pe Instagram, oferind scuze poporului pentru „incapacitatea de a continua”. Postarea de pe Instagram include şi un desen în care poate fi observată Fatima, fiica Profetului Muhammad, iranienii celebrând naşterea sa marţi.
 
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Abbas Mousavi, a confirmat ulterior pentru agenţia de stat IRNA că Zarif a demisionat, însă nu a oferit mai multe detalii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.