Ministrul chinez de externe Qin Gang începe luni o vizită în Europa care îl va duce succesiv în Germania, Franţa şi Norvegia, a anunţat MAE de la Beijing. Vizita, programată să dureze până vineri, are loc în contextul în care China caută să se apropie de Europa pe fondul tensiunilor cu Statele Unite şi intenţionează să joace un rol de mediator în războiul din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Qin Gang se va întâlni cu omologul său german Annalena Baerbock, cu şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna şi cu ministrul norvegian de externe Anniken Huitfeldt, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze.

Nu au fost oferite detalii cu privire la subiectele care vor fi discutate în timpul turneului european, precizează AFP.

Deplasarea şefului diplomaţiei chineze intervine la aproape două săptămâni după convorbirea îndelung aşteptată dintre preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, prima de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022..

Pe de altă parte, vizita ministrului chinez la Paris intervine după declaraţiile controversate făcute de ambasadorul ţării sale în Franţa la sfârşitul lunii aprilie. Ţările din fosta URSS "nu au un statut efectiv în dreptul internaţional, deoarece nu există niciun acord internaţional care să le concretizeze statutul de ţări suverane", a declarat Lu Shaye, întrebat la un post de televiziune despre Crimeea ucraineană anexată de Moscova în 2014. Aceste remarci au stârnit un val de proteste în statele pe care ministrul le vizitează acum. Parisul i-a cerut ambasadorului chinez "să îşi folosească cuvintele publice într-un mod care să fie în concordanţă cu poziţiile oficiale ale ţării sale".

Pe de altă parte, preşedintele francez Macron a fost criticat şi acuzat că face jocurile Chinei după un interviu controversat acordat la întoarcerea dintr-o vizită în China, în aprilie, când a spus că Europa nu ar trebui să urmeze orbeşte atitudinea Statelor Unite faţă de Taiwan, teritoriu autonom separatist pe care liderul chinez şi-a propus să-l readucă sub controlul său. 

La rândul său, ministra de externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a fost în vizită la Beijing la câteva săptămâni după Emmanuel Macron şi a dat asigurări că statele membre ale Uniunii Europene (UE) sunt unite în politica lor privind Beijingul.

CITEȘTE ȘI China afirmă că este imperios necesar să se stabilizeze relaţiile cu SUA

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.