Ministrul ceh al Justiţiei a demisionat după ce a fost acuzat de plagiat, cu două zile înaintea votului de încredere în Parlament asupra Guvernului omului de afaceri miliardar Andrej Babis, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tatana Mala, în vârstă de 36 de ani, a declarat pentru presă că demisionează în mijlocul unei ”campanii de defăimare dezgustătoare”, după ce a făcut parte din Guvern 13 zile, în urma unor acuzaţii de presă potrivit cărora ea a copiat părţi din cele două teze de masterat, în 2005 şi 2011.

”Avem nevoie cu adevărat de un Guvern în care să avem încredere şi nu pot să mă pun de-a curmezişul”, a declarat Mala, care a studiat inginerie agricolă şi drept.

Babis, care a fost acuzat de fraudarea unor subvenţii UE, a declarat că-i va cere preşedintelui Milos Zeman să-i încredinţeze temporar Ministerul Justiţiei.

După ce a eşuat să formeze un cabinet viabil în urma victoriei mişcării sale ANO în alegerile legislative din octombrie, Babis s-a aliat cu social-democraţii în vederea formării unui guvern minoritar, numit de Zeman pe 17 iunie.

Cele două partide deţin 93 din cele 200 de mandate în Parlament şi au nevoie de susţinerea partidului comunist ceh KSCM, care dispune de 15 mandate.

Comuniştii şi-au confirmat susţinerea informală a Guvernului Babis, în schimbul unor posturi în întreprinderi publice.

Este pentru prima oară când comuniştii joacă un rol-cheie în formarea Guvernului la Praga, după ce au fost ţinuţi la o parte de alţi actori de pe scena politică, de la ”Revoluţia de catifea” din 1989.

Guvernul mai are un post vacant, la Ministerul de Externe, după ce Zeman a refuzat să-l numească pe social-democratul Miroslav Poche, iar funcţia este asigurată temporar de preşedintele partidului şi totodată ministrul de Interne Jan Hamacek.

Preşedintele ceh - prorus, prochinez şi antimusulman - i-a reproşat lui Poche o poziţie favorabilă migraţiei.

Potrivit unor experţi, adevăratul motiv al refuzului a fost susţinerea de către Poche a rivalului lui Zeman în scrutinul prezidenţial, în care acest fost comunist, în vârstă de 73 de ani, a obţinut al doilea mandat.

Babis a fost numit din nou pe 6 iunie premier de către Zeman, aliatul său politic. Primul său Guvern, alcătuit din membri ANO şi experţi fără etichetă poilitică, nu a primit votul de încredere în ianuarie, însă a rămas pe loc până la numirea noului Guvern.

Parlamentul ceh urmează să decidă miercuri dacă acordă un vot de încredere acestui Guvern.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.