Nemulţumirile preşedintelui american Donald Trump privind cheltuielile militare ale aliaţilor NATO din Europa sunt „de înţeles”, conform ministrului Apărării din Marea Britanie, Tobias Ellwood, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un interviu acordat The Telegraph înaintea summit-ului NATO de săptămâna viitoare, el a declarat că preşedintele american are dreptate atunci când vorbeşte despre cheltuielile interne pentru apărare.

„Cum noi susţinem mai multe cheltuieli pentru apărare în Marea Britanie, aşa ar trebui să facă şi aliaţii noştri NATO. Lumea devine mai periculoasă, ameninţările mai complexe şi cresc pe mai multe fronturi. Aşa că este de înţeles ca Statele Unite să îşi arate frustrarea şi să le ceară naţiunilor europene să facă mai mult, mai ales că unele state încă nu îndeplinesc standardul de 2%”, a afirmat Ellwood.

Toate statele membre NATO s-au angajat să îşi crească cheltuielile militare până la 2% din PIB până în 2024 dar multe state membre europene cheltuiesc în prezent mult sub această cifră.

„Este interesul direct al Europei să ne îmbunătăţim apărarea, pentru că economiile noastre, care se bazează pe un acces la pieţele internaţionale, vor fi afectate dacă nu vom putea garanta o securitate precum şi să gestionăm eventuale situaţii de urgenţă”, a adăugat Ellwood.

Trump a criticat în mod special Germania, care alocă în prezent fonduri în valoare de 1,24% din PIB şi va ajunge la 1,31% anul viitor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.