Miniştrii de Interne ai statelor membre UE s-au reunit joi la Bruxelles pentru a-şi da acordul cu privire la un sistem european de împărţire a informaţiilor strategice colectate de serviciile de securitate, după atentatele care au zguduit marţi dimineaţă metropola belgiană, soldate cu 31 de morţi şi 205 răniţi, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atentatele din Bruxelles au atras din nou atenţia asupra lipsei de cooperare între serviciile de securitate europene, după ce Ankara a anunţat că unul dintre teroriştii sinucigaşi a fost extrădat în Olanda, însă autorităţile olandeze nu au fost informate şi nici nu au informat mai departe, deşi Ibrahim el Bakraoui luptase alături de jihadiştii Statului Islamic în Siria.

Oficialii de la Bruxelles susţin că mare parte dintre cele 28 de state membre UE, inclusiv Franţa şi Germania, nu transmit informaţii strategice despre suspecţii de terorism şi către autorităţile din alte ţări.

La întâlnirea de urgenţă care a avut loc joi la Bruxelles, miniştrii europeni de interne au stabilit că nu mai pot păstra doar pentru ele informaţii vitale.

”Uneori există o lipsă de voinţă politică, o lipsă de coordonare şi în cele mai multe cazuri o lipsă de încredere. Aceste acte mostruoase nu pot continua să fie doar mesaje de trezire în viitor”, a precizat comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos.

Pe de altă parte, ministrul belgian de Justiţie, Koen Geens, a comparat lipsa de cooperare între serviciile secrete europene cu criza financiară care a lovit în urmă cu opt ani Europa şi întreaga lume.

”În ceea ce priveşte schimbul de informaţii şi colaborarea în timpul investigaţiilor, trebuie să ne mişcăm mai rapid spre o integrare completă a informaţiilor pentru a combate terorismul”, a declarat Geens.

Comisia Europeană a încercat în ultimii cinci ani să obţină acordul statelor europene pentru a permite accesul serviciilor secrete la lista pasagerilor care tranzitează aeroporturile de pe continent. Însă, propunerea a fost blocată în repetate rânduri de Parlamentul European, întrucât ar putea să ameninţe siguranţa informaţiilor confidenţiale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.