Miniştrii de Externe din cadrul G7 au anunţat, sâmbătă seară, într-un comunicat, că îi cer Rusiei să aleagă calea diplomaţiei pentru dezescaladarea tensiunilor şi să retragă trupele de la graniţa cu Ucraina. Miniştrii au menţionat că nu au observat o reducere a activităţilor militare ale Rusiei la frontieră şi că Rusia va fi judecată în funcţie de faptele sale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Îi cerem Rusiei să aleagă calea diplomaţiei pentru dezescaladarea tensiunilor, să retragă în mod substanţial forţele militare din proximitatea graniţelor Ucrainei şi să se respecte pe deplin angajamentele internaţioinale, inclusiv în ceea ce priveşte reducerea riscurilor şi transparenţa activităţilor militare. Ca un prim pas, aşteptăm ca Rusia să implementeze anunţata reducere a activităţilor sale militare la graniţele cu Ucraina. Nu am văzut dovezi ale acestei reduceri. Vom judeca Rusia în funcţie de faptele sale”, se arată într-un comunicat semnat de miniştrii de Externe din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA.

“Suntem profund îngrijoraţi de activităţile militare ameninţătoare ale Rusiei în jurul Ucrainei, în Crimeea anexată ilegal şi în Belarus. Masarea forţelor militare de către Rusia neprovocată şi nejustificată, cea mai mare desfăşurare de forţe de pe continentul european de la finalul Războiului Rece, reprezintă o provocare pentru securitatea globală şi pentru ordinea internaţională”, adaugă miniştrii.

În comunicat se precizează că se doreşte o soluţie a crizei paşnică, pe calea diplomaţiei, şi Rusiei i se cere să accepte oferta de dialog prin intermediul US-Russia Strategic Stability Dualogue, Consiliul NATO-Rusia şi OSCE.

“Rusia ar trebui să nu aibă nicio îndoială că orice atac militar împotriva Ucrainei va avea consecinţe masive, inclusiv sancţiuni financiare şi economice, ceea ce va duce la costuri severe şi fără precedent pentru economia Rusiei”, adaugă miniştrii, menţionând că îşi reafirmă solidaritatea cy poporul ucrainean şi susţinerea faţă de eforturile Ucrainei de încărire a democraţiei şi instituţiilor sale, de încurajare a progresului şi reformelor.

“Rusia trebuie să dezescaladeze situaţia şi să îşi respecte datoria de implementare a acordurilor de la Minsk. Este îngrijorătoare creşterea numărului de încălcări ale armistiţiului în ultimele zile. Condamnăm folosirea armelor şi atacarea unor zone civile, ceea ce constituie o încălcare clară a acordurilor de la Minsk. Condamnăm şi faptul că Federaţia Rusă le oferă în continuare paşapoarte ruseşti locuitorilor din zone ale Ucrainei controlate nu de guvern”, se mai arată în comunicat.

Miniştii au mai precizat că susţin misiunea OSCE de monitorizare a situaţiei în zonă şi că ar trebui ca această misiune să continue fără restricţii, în beneficiul şi pentru siguranţa oamenilor din estul Ucrainei.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.