Miniştrii europeni de Externe au ajuns la un consens politic în ceea ce priveşte suspendarea completă a acordului de facilitare a vizelor dintre Uniunea Europeană şi Rusia, în urma unei întâlniri informale de două zile la Praga, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat într-o conferinţă de presă în urma întâlnirii că această decizie ”va reduce semnificativ numărul de noi vize emise de statele membre ale UE”, având în vedere că procesul va deveni mai dificil şi va dura mai mult.

Vizele erau deja acordate unui număr limitat de categorii de cetăţeni ruşi. Borrell a spus că acesta nu este un text legal, ci doar un acord politic la ora actuală.

Acordul va trebui aprobat de toate statele membre la nivelul Consiliului European.

Borrell a mai menţionat că de la jumătatea lunii iulie, a existat o ”creştere substanţială a punctelor de trecere a frontierei din Rusia în statele vecine”, care a devenit ”un risc de securitate pentru aceste state”.

”Am văzut mulţi ruşi călătorind pentru vacanţe şi cumpărături de parcă nu ar fi izbucnit niciun război în Ucraina. Nu pot fi menţinute activităţile obişnuite”, a conchis oficialul UE.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.