Rusia a ucis peste 20 de jurnalişti ucraineni şi străini în două luni de război şi peste 100 de canale mass-media locale şi-au încetat activitatea din cauza mediului periculos. Astfel Rusia, a declanşat atât o agresiune militară, cât şi un ”război informaţional” împotriva Ucrainei, a anunţat Ministerul ucrainean de Externe, cu ocazia Zilei Internaţionale a Libertăţii Presei, pe 3 mai, relatează Kiev Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Încă din 2014, prin declanşarea unui război împotriva Ucrainei, Rusia a distrus libertatea de exprimare în teritoriile ocupate temporar, transformându-le într-un ”ghetou informaţional”, susţine Ministerul ucrainean de Externe.

”Invazia trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei pe 24 februarie a marcat o nouă etapă de represiune brutală împotriva jurnalismului independent din Ucraina. În două luni, invadatorii ruşi au ucis peste douăzeci de jurnalişti ucraineni şi străini. Peste o sută de canale mass-media regionale din teritoriile ocupate temporar au fost forţate să îşi sisteze activitatea din cauza ameninţărilor, a distrugerii redacţiilor, a incapacităţii de a lucra în condiţii de ocupare temporară”, a precizat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat cu ocazia Zilei Internaţionale a Libertăţii Presei.

Ministerul a reamintit că o victimă recentă a agresiunii ruseşti a fost jurnalista Vera Girici, care lucra pentru Radio Liberty. Ea a murit în propriul apartament din centrul Kievului, în urma unui atac cu rachetă organizat de forţele ruse.

”Rusia a comis această crimă în timpul unei vizite în Ucraina a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, dezvăluindu-şi în acest fel adevărata atitudine faţă de instituţiile internaţionale şi principiile de bază ale dreptului internaţional”, se mai arată în comunicat.

Pe lângă campania militară, Rusia poartă un război informaţional, potrivit ministerului ucrainean. Lista crimelor comise de Rusia împotriva presei ucrainene include crimele şi răpirile jurnaliştilor, bombardarea şi confiscarea turnurilor de televiziune, atacurile hackerilor asupra site-urilor cu resurse de informaţii.

Oraşele ucrainene ocupate sau înconjurate de trupele ruse sunt izolate de spaţiul informaţional ucrainean, televiziunea ucraineană şi activitatea furnizorilor naţionali de internet este blocată în regiunile respective.

În teritoriile ocupate, Rusia lansează difuzarea canalelor sale de propagandă, care sunt folosite pentru a justifica invazia rusă şi cu scopul de a îndemna la ură etnică.

"Ucraina, alături de partenerii internaţionali, coordonează eforturile de combatere a propagandei şi dezinformării ruse. Suntem recunoscători acelor ţări care au încetat să mai difuzeze resurse de propagandă rusă pe teritoriile lor. Facem apel la comunitatea internaţională să extindă sancţiunile împotriva presei ruse care răspândeşte propagandă şi dezinformare. Mass-media statului agresor ar trebui să nu mai aibă posibilitatea să denatureze faptele războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a mai menţionat Ministerul ucrainean de Externe.

Ministerul a mulţumit, de asemenea, jurnaliştilor ucraineni şi internaţionali care, în condiţii dificile, riscându-şi adesea propria viaţă, lucrează în zone de război cu scopul de a dezvălui adevărul cu privire la crimele de război comise de Rusia în Ucraina.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.