Aproximativ 1,1 milioane de persoane au fost evacuate din Ucraina pe teritoriul rus de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina pe 24 februarie, iar aproximativ 200.000 sunt copii, a anunţat, marţi, Ministerul rus al Apărării, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 200.000 din 1,1 milioane de persoane evacuate sunt copii, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Autorităţile ruse au declarat că mii de oameni au fost evacuaţi în ultimele 24 de ore din ”zonele periculoase”.

”În ultimele 24 de ore, 11.550 de persoane, inclusiv 1.847 de copii, au fost evacuate din zonele periculoase ale Republicilor Populare Doneţk şi Lugansk, Ucraina, pe teritoriul Rusiei, fără implicarea autorităţilor ucrainene”, a declarat general-colonelul rus Mihail Mizintsev.

Este importat de precizat că nu există nicio modalitate de a verifica datele ministerului rus cu privire la evacuări. Oficialii ucraineni au spus în repetate rânduri că mii de cetăţeni sunt deportaţi cu forţa în Rusia.

O investigaţie desfăşurată de CNN în aprilie a dezvăluit că forţele ruse şi soldaţii separatişti aliaţi îi transportau pe locuitorii din Mariupol la un aşa-numit ”centru de filtrare” înfiinţat în Bezimenne, unde erau înregistraţi înainte de a fi trimişi în Rusia, mulţi dintre ei împotriva voinţei lor. Guvernul ucrainean şi oficialii locali de la Mariupol afirmă că zeci de mii de cetăţeni ucraineni au fost deportaţi forţat în Republica Populară Doneţk şi în Rusia de la începutul războiului.

Două persoane care au fost aduse la Bezimenne înainte de a fi trimise în Rusia au făcut declaraţii pentru CNN. Ei au descris un cort militar imens, unde soldaţii ruşi şi cei din Republica Populară Doneţk procesau sute de oameni. De asemenea, le-au fost luate amprentele digitale, au fost fotografiaţi, soldaţii le-au verificat telefoanele, au fost interogaţi, le-au verificat paşapoartele şi au fost înregistraţi în baza de date.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.