Ministerul de Externe de la Varşovia a anunţat vineri că l-a concediat pe şeful serviciului său juridic şi a anulat toate contractele de externalizare a cererilor de viză, pe fondul unui scandal tot mai mare privind migraţia, care are loc cu o lună înainte de alegeri, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul a fost făcut la o zi după ce şapte persoane au fost acuzate de presupuse nereguli în acordarea de vize de muncă şi la două săptămâni după ce procurorii anticorupţie care cercetează scandalul au percheziţionat ministerul.

Grupurile de opoziţie au acuzat guvernul de complicitate într-un sistem în care unii imigranţi au primit vize într-un ritm accelerat, fără verificări corespunzătoare, după ce au plătit intermediari.

Presa poloneză, citând surse din minister şi din partidul de guvernământ, a declarat că scandalul a apărut după ce alte state UE au alertat Varşovia cu privire la un număr neobişnuit de mare de imigranţi care intrau cu vize poloneze - care, în cadrul regimului Schengen al UE de deschidere a frontierelor, conferă titularului dreptul de a lucra oriunde în blocul comunitar.

Partidul naţionalist de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), care face campanie pentru alegerile din 15 octombrie militând pentru o poziţie mai dură faţă de imigraţie, a acuzat opoziţia că exagerează amploarea problemei şi a sugerat că unele dintre probleme datează încă din perioada în care opoziţia se afla la putere.

Vineri, Ministerul de Externe a declarat că biroul său juridic şi toate consulatele poloneze din străinătate vor fi verificate, iar şeful departamentului juridic, Jakub Osajda, va fi concediat.

Osajda a lucrat ca asistent al ministrului adjunct de externe, Piotr Wawrzyk, care a fost deja demis la 31 august - în aceeaşi zi în care ministerul a fost percheziţionat. Ministerul a invocat în cazul oficialului "o lipsă de cooperare satisfăcătoare". Wawrzyk, care nu a făcut nicio declaraţie publică în legătură cu scandalul, nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii adresate vineri de Reuters.

Ministerul a mai spus că Polonia a început să externalizeze eliberarea vizelor de muncă după 2011, când ministrul de externe de atunci, Radoslaw Sikorski, din grupul de opoziţie Coaliţia Civică, a decis să închidă 31 de posturi diplomatice.

Liderul Coaliţiei Civice, Donald Tusk, a declarat joi că acesta este cel mai mare scandal al Poloniei din acest secol.

Partidul de guvernământ a declarat că analizează neregulile, aşteptând rezultatele unei anchete, şi a acuzat Coaliţia Civică că încearcă să deschidă graniţele pentru imigranţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.