Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace a deschs o anchetă şi şi-a cerut scuze după divulgarea, din greşeală, a datelor personale a unor interpreţi afgani care au lucrat pentru forţele britanice şi care vor să se stabilească în Regatul Unit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit BBC, adresele de e-mail ale unui număr de peste 250 de afgani care vor să vină din Afganistan în Regatul Unit au fost copiate din greşeală într-un e-mail al Ministerului Apărării, care le permite tuturor destinatarilor mesajului să le vadă numele, asociate adesea unor fotografii.

”Să spun că acest lucru m-a înfuriat este un eufemism”, a declarat Ben Wallace, care a prezentat scuze, într-o sesiune de interpelări în Camera Comunelor.

Ministrul a precizat că, după această eroare, un al doilea e-mail a fost trimis, prin care destinatarii sunt sfătuiţi să şteargă mesajul precedent şi să-şi schimbe adresele de e-mail.

O anchetă a fost deschisă, iar o persoană a fost suspendată, în aşteptarea rezultatului investigaţiei.

O serie de personalităţi politice au criticat Guvernul după acest incident, subliniind eventualele riscuri la adresa interpreţilor afgani care vor să-şi părăsească ţara după preluarea puterii de către talibani, luna trecută.

”Noi le-am spus acestor interpreţi afgani că le vom asigura securitatea, dar această scurgere de date le-a pus în mod inutil viaţa în pericol”, a deplâns, într-un mesaj postat pe Twiter, John Healey, însăecinat cu probleme de apărare în Partidul Laburist, principala formaţiune din opoziţie.

El pledează ca Guvernul ”să-şi intensifice de urgenţă eforturile în vederea aducerii acestor afgani în deplină securitate în Regatul Unit”.

În tabăra conservatoare a premierului Boris Johsnon, deputatul Johnny Mercer a denunţat, pe aceeaşi reţea de socializare, o ”neglijenţă criminală” şi apreciat că aceasta are să-i oblige probabil pe interpreţi ”să-şi schimbe din nou locuinţele” în pripă, pentru a evita represalii.

În urma lansării programului britanic ARAP, în vederea aducerii în regat a personalului local angajat în Afganistan, aproximativ 60.000 de afgani au cerut să intre în acest program.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.