Mai multe persoane au fost ucise sau rănite în incendiul izbucnit în urma bombardamentelor ruseşti asupra centralei nucleare Zaporojie, a anunţat Ministerul de Externe al Ucrainei, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, conform BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei condamnă cu fermitate bombardarea şi capturarea centralei Zaporojie din oraşul Energodar de către forţele armate de ocupaţie ale Federaţiei Ruse”, se arată în comunicat.

”În urma bombardamentelor de pe teritoriul centralei nucleare, a izbucnit un incendiu, ucigând şi rănind mai multe persoane. Incendiul a fost stins”, afirmă oficialii ucraineni..

”Centrala Zaporojie, precum şi centrala de la Cernobîl se află în prezent sub controlul forţelor armate ruse”.

Angajaţii centralei nucleare Zaporojie monitorizează starea unităţilor de alimentare şi asigură funcţionarea acestora în conformitate cu cerinţele reglementărilor tehnice pentru funcţionare în siguranţă. Nivel de radiaţii este în prezent în normal”, se mai precizează în comunicat.


”Pe lângă cele şase unităţi electrice de la Zaporojie, există o instalaţie de depozitare a combustibilului nuclear uzat la faţa locului. Orice deteriorare a acestei instalaţii poate duce, de asemenea, la eliberarea de radiaţii nucleare. Ca urmare, un dezastru nuclear de această amploare poate depăşi toate accidentele nucleare anterioare, inclusiv dezastrele de la Cernobîl şi de la Fukushima-Daiichi”, se mai menţionează în comunicat.

”Rusia a întreprins în mod conştient un atac armat asupra centralei nucleare, o acţiune care a încălcat toate acordurile internaţionale din cadrul AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică)”.

”Suntem dezamăgiţi de reacţia AIEA, a cărei declaraţie nu a inclus vreo menţiune despre partea atacatoare. Cerem acţiuni clare şi decisive din partea AIEA”, se susţine în comunicat.

”Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei solicită comunităţii internaţionale să condamne ferm acţiunile ocupanţilor ruşi, care ar putea duce la o catastrofă nucleară fără precedent. Facem apel la partenerii noştri să ia măsuri urgente pentru a forţa Rusia să-şi retragă forţele armate din centrala nucleară şi să creeze o zonă de securitate”, potrivit comunicatului.

”Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a instruit deja misiunile diplomatice ucrainene să contacteze urgent partenerii, în special prin intermediul AIEA, pentru a pregăti un răspuns internaţional la agresiunea Rusiei asupra Federaţiei Ruse împotriva infrastructurii nucleare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.