Preşedintele ceh Milos Zeman, testat pozitiv covid-19 săptămâna trecută, l-a nominalizat duminică - dintr-o cutie de plexiglas - pe liderul opoziţiei Petr Fiala în postul de premier, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zeman a fost adus în sala de ceremonie într-un scaun cu rotile de către un membru al personalului medical care purta echipament de protecţie integral.

Potrivit legislaţiei cehe, un bolnav de covid-19 este plasat în autoizolare pe o perioadă de două săptămâni.

Zeman a fost testat pozitiv covid-19 după ce a fost internat la terapie intensivă din cauza altor probleme de sănătate.

Şeful statului ceh, în vârstă de 77 de ani, este un fumător înrăit şi un fost consumator înrăit de alcool, care se deplasează într-un scaun cu rotile şi suferă de diabet.

Potrivit Consttuţiei cehe, preşedintele are atribuţii ceremoniale, însă deţine un rol important în formarea unui guvern.

Opoziţia l-a înfrânt în alegerile legisltive de luna trecută pe premierul în exerciţiu Andrej Babis.

Zeman a anunţat la un microfon, din cutia de plexiglas, că în următoarele două săptămâni intervievează candidaţi la postul de ministru, în pofida faptului că premierul desemnat este cel care îşi alege echipa.

Acest proces urmează să continue până la 13 decembrie, când noul Guvern urmează să fie învestit.

Babis şi Partidul său ANO au candidat la un al doilea mandat, însă coaliţie Spolu (Împreună, centru-dreapta) a obţinut o victorie în alegerile legislative.

Zeman l-a nominalizat pe Fiala după mai multe săptămâni de zvonuri potrivit cărora voia să-l nominalizeze pe Babis, aliatul său, să formeze noul guvern.

Un personaj controversat, Zeman este cunoscut prin declaraţii care provoacă discordie într-un limbaj dur.

El a fost criticat dur în iunie, după ce a catalogat drept ”dezgustătoare” persoanele transsexuale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.