Militarul american care a trecut marţi frontiera în Coreea de Nord este soldatul de clasa a doua Travis King, dezvăluie oficiali americani postului american CBS News, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un oficial a declarat CBS că militarul era escortat afară din Coreea de Sud din motive disciplinare.

El trecuse de controlul de securitate pe aeroport, dar a reuşit să iasă din terminal şi să intre într-un grup de turişti care vizita frontiera.

Un oficial din domeniul Apărării a declarat CBS News, partenerul media al BBC în Statele Unite, că militarul a trecut frontiera ”intenţionat”, însă motivul rămâne neclar.

Autorităţile americane urmează să-i confirme identitatea după notificarea rudelor acestuia a faptului că militarul este deţinut în Coreea de Nord, potrivit CNN.

Un martor - care făcea parte din grupul de turişti - a declarat CBS News a râs zgomotos, după care a luat-o la fugă printre clădiri către frontiera nord-coreeană.

”Am crezut că este o glumă proastă, la început, dar pentru că nu s-a întors mi-am dat seama că nu era o glumă, iar apoi toată lumea a reacţionat şi lucrurile au luat-o razna”, a declarat el.

Acest martor declară că nu se vedea niciun militar nord-coreean la frontieră în momentul în care militarul american a trecut-o.

”Vă spun asta pentru că m-a frapat destul de puternic”, declară această sursă.

”Eram pe drumul de întoarcere către autocar şi ajunseserăm la un punct de control. Cineva a spus că eram 43 la intrare şi 42 la ieire”, declară martorul.

Doi oficiali americani au declarat Reuters că bărbatul arestat care a trecut frontiera în Coreea de Nord este un militar.

Comandamentul ONU a anunţat că cetăţeanul american a traversat frontiera, în timpul unei vizite turistice, în Zona de Securitate Comună (JSA), situată între cele două Corei.

Aceste tururi turistice la frontieră au loc în Panmunjom - singurul loc în care trupele celor două Corei se află faţă în faţă.

În acest sat, care nu mai există în prezent, în Zona Demilitarizată (DMZ), s-a semnat Armistiţiul din 1953, la încetarea Războiului Coreei.

Locul unde se afla satul este folosit ca punct de întâlnire. Pe aici a intrat6 preşedintele american Donald Trump în Coreea de Nord, la întâşnirea sa istorică cu dictatorul nord-coreean kim Jong Un, în 2019.

Un profesor sud-coreean a declarat AFP că aceasta este probabil prin care americanul a intrat în Coreea de Nord.

”Acesta este singurul loc în care cineva poate încerca să facă aşa ceva în tot turul JSA”, a declarat AFP un profesor de stufdii militare de la Universitatea Sangji, Choi Gi-il.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.