Suedia anunţă că a încheiat formarea unor militari ucraineni în utilizarea a 50 de tancuri uşoare de tip CV90 donate de către Stockholm Kievului şi aceştia sunt ”pregătiţi pentru front”, însă nu precizează câţi militari ucraineni au luat parte la această formare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din motive de securitate, nu vom divulga, în acest stadiu, detalii privind amploarea sau durata formării”, a declarat joi AFP o purtătoare de cuvânt a Forţelor armate suedeze.

Patru companii de infanterie mecanizată au fost formate în instalaţii ţinute secrete, în întreaga Suedie, în ultimele luni, potrivit agenţiei suedeze de presă TT.

Mărimea unei companii diferă de la o ţară la alta şi poate fi de la câteva zeci la câteva sute de militari.

Suedia anunţa în ianuarie că urmează să trimită 50 de vehicule blindate de luptă Ucrainei.

Modelul trimis în Ucraina este CV9040C, echipat cu un tun automat de 40 de milimetri, care poate viza un ”elicopter în zbor staţionar la patru kilometri distanţă”, potrivit armatei suedeze.

Această ţară scandinavă s-a angajat de asemenea să trimită Kievului sistemul suedez mobil de artilerie de tip Archer şi rachete antitanc de tip NLAW.

Ea anunţa în februarie că urmează să trimită Ucrainei ”aproximativ zece” tancuri de tip Leopard 2, cu sisteme de rachetă antiaeriană de tip IRIS-T şi HAWK.

Suedia a renunţat, imediat după invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, la doctrina potrivit căreia nu livrează armament ţărilor aflate în război şi a promis de arme antitanc de tip AT4.

Stockholmul apromis apoi Ucrainei un ajutor militar în valoare totală de 16,9 miliarde de coroane suedeze (1,6 miliarde de dolari).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.