Parchetul federal belgian anunţă vineri că a desemnat un judecător - antiterorist - care să ancheteze cu privire la un fost militar suspectat că l-a ameninţat pe premierul Alexander De Croo într-o înregistrare video postată pe Facebook, publicată de mai multe publicaţii, la o şedinţă de tir, într-o pădure,, în care o fotografie a premierului, lipită pe trunchiul unui copac, este folosită drept ţintă şi în care se aud patru focuri de armă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Faţa trăgătorului este neclară, însă el se prezintă drept un militar care a fugit din armată ”pentru a se ascunde”.

El se exprimă în engleză şi spune că se află în Norvegia.

O anchetă a fost deschisă cu privire la o ”ameninţare a unui atentat terorist” şi a fost încredinţată unui judecător de instrucţie specializat în terorism de la Bruxelles, anunţă parchetul federal.

”Bărbatul, născut în 1993, este un fost militar care a părăsit recent arnata. Unele dintre declaraţiile sale evocă ameninţri la adresa premierului belgian şi/sau unor membri ai Guvernului”, subliniază într-un comunicat parchetul.

O operaţiune a poliţiei a avut loc vineri la domiciliul suspectului, la Bourg-Léopold, în provincia olandofonă Limbourg.

Suspectul nu era acasă.

”El ar fi părăsit recent ţara”, potrivit parchetului.

Ca măsură de precauţie, genişti au fost chemaţi să-i asiste pe poliţişti la percheziţie, iar un perimetru de securitate a fost delimitat.

Premierul belgian Alexander De Croo s-a arătat liniştitor.

”Ascult serviciile noastre de securitate, iar analiza lor este că nu există niciun motiv ca eu să mă adăpostesc (...) şi să-mi fac griji”, a declarat Alexander De Croo la televiziunea publică flamandă VRT, în timpul unei vizite la Pepinster.

Belgia a fost zguduită, în urmă cu doi ani, de scandalul Jurgen Conings - un militar radicalizat şi cu legături cu extrema dreaptă care a dezertat din cazarmă în primăvara lui 2021 şi a luat cu el lansatoare de rachetă.

Acest bărbat în vârstă de 40 de ani era suspectat de faptul că voia să atace reprezentanţi ai statului belgian şi un virusolog cunoscut.

El a fost găsit mort într-o zonă împădurită, la Limbourg, în urma unei urmăriri de o lună.

Anchetatorii au conchis că Jurgen Conings s-a sinucis cu un pistol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.