Un militar din cadrul Forţelor Speciale franceze, sergentul Nicolas Mazier, din cadrul Comandoului de Paraşutişti numărul 10, a fost ucis luni în Irak în timp ce unitatea sa sprijinea o unitate irakiană într-o operaţiune antijihadistă, anunţă marţi preşedinţia franceză, iar bilanţul militarilor francezi ucişi în august în această ţară crescând astfel la trei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu o foarte puterncă emoţie, preşedintele Republicii a aflat despre moartea sergentului Nicolas Mazier din Comandoul de Paraşutişti numărul 10, ucis ieri (luni) în Irak în timp ce unitatea sa sprijinea o unitate irakiană într-o operaţiune antiteroristă”, anunţă preşedinţia franceză.

”Naţiunea plânge din nou, azi, pe unul dintre fiii săi (...). Transmit condlenţe familiei sale, apropiaţilor şi camarazilor săi de arme. Împotriva terorismului, Franţa nu va da înapoi”, a declarat ministrul francez al Aprării Sébastien Lecornu.

PATRU MILITARI FRANCEZI ŞI TREI MILITARI IRAKIENI RĂNIŢI

Luni, ”o unitate franceză de militari s-a angajat într-o operaţiune de recunoaştere în sprijinul forţelor irakiene, la aproximativ 100 de kilometri nord de Bagdad. Un grup de terorişti izolaţi a atacat violent forţele irakiene. Militarii francezi au ripostat imediat pentru a-şi spijini partenerul, provocând pierderi grave inamicului”, anunţă marţi într-un comunicat Statul Major francez.

”În acest schimb de tiruri, sergentul Nicolas Mazier a fost atins mortal. Alţi ptru militari francezi au fost răniţi în aceste lupte”, precizează Statul Major,

Potrivit unei surse irakiene în domeniul securităţii de la Kirkuk, o operţiune comună a ”forţelor antiteroriste irakiene şi unor militari din forţele franceze staţionate la Kirkuk au căzut într-o ambuscadă”, luni seara, a unor jihadisşti din cadrul Staului Islamic (SI), în provincia Salahedin, în Deşertul al-Aith, la frontiera cu provincia Kirkuk.

Potrivit acestei surse, trei membri ai serviciului antiterorist irakian au fost răniţi în aceste confruntări armate, care au durat timp de ”peste cinci ore”.

”REDUCEREA ACTIVITĂŢILOR DAESH”

Alţi doi militri francezi au murit în Irak în august - unul într-un accident, celălalt într-un ”exerciţiu operaţional”.

Aproximativ 600 de militari francezi au fost desfăşuraţi în regiune, în cadrul Operaţiunii Chammal - care constă într-o parte de formare şi consiliere a forţelor irakiene şi o parte de susţinere aeriană a Coaliţiei Internaţionale Inherent Resolve împotriva grupării Statul Islamic, înfiinţată în 2014.

”Califatul” autoproclamat al SI s-a năruit - în urma unei ascensiuni fulgerătoare în 2014 şi cuceririi unor teritorii vaste de o parte şi de alta a frontierei dintre Siria şi Irak -, în urma unor lovituri ofensive succesive în cele două ţări.

În martie, un oficial militar irakian de rang înalt dădea asigurări că SI are în continuare 400-500 de combtanţi activi în Irak.

ONU arăta într-un raport publicat în iulie că ”acţiunea antiteroristă a forţelor irakiene a continuat să antreneze o reducere a activităţii Daesh (acronimul abrab al SI), care a menţinut, cu toate acestea, o insurecţie de slabă intensitate”.

Însă ”operaţunile” jihadiştilor ”au fost îndiguite în zone rurale, iar frecvenţa atacurilor în centre urbane a scăzut”, potrivit ONU.

ONU arată în acest raport că ”structura principală a Daesh persistă şi continuă să aibă între 5.000 şi 7.000 de membri în Irak şi Republica Arabă Siriană, dintre care majoritatea sunt combatanţi”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.