Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, Mike Waltz, şi adjunctul său, Alex Wong, îşi vor părăsi posturile, a declarat joi o sursă informată în acest sens, citată de Reuters.
26 mai - Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie - Perspectivele macroeconomice și fiscale ale României
Primul care a transmis această informaţie este jurnalistul Mark Halperin.
BREAKING NEWS: 3 sources say that @michaelgwaltz deputy NSC adviser Alex Wong & others there are on their way out as early as today.
— Mark Halperin (@MarkHalperin) May 1, 2025
More on "The Morning Meeting" on @2waytvapp LIVE at 9am EThttps://t.co/7Qn5jbWc1G
Unhappiness with Waltz's performance has been growing at…
Infomaţia a fost difuzată apoi şi de CBS News, care citează mai multe surse informate despre plecarea celor doi.
Este de aşteptat ca oficialii să plece chiar de joi, spun sursele.
Casa Albă, precizează CBS, nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
În martie, Waltz a fost implicat în scandalul Signal şi a fost evaluat pentru aceasta. El a alcătuit un chat pe Signal şi l-a inclus din greşeală pe jurnalistul Jeffrey Goldberg de la The Atlantic, dezvăluind discuţii cu înalţi oficiali din domeniul securităţii naţionale cu privire la planurile pentru o lovitură militară asupra unor ţinte Houthi din Yemen.
Goldberg şi-a publicat relatarea şi a omis iniţial detaliile operaţionale, dar după ce secretarul apărării Pete Hegseth, directorul serviciilor naţionale de informaţii Tulsi Gabbard şi directorul CIA John Ratcliffe au negat că ar fi fost împărtăşite informaţii clasificate în cadrul chat-ului, Goldberg a publicat şi aceste informaţii, care includeau calendarul loviturilor şi pachetele de arme utilizate.
După ce Waltz a recunoscut, în spatele uşilor închise, autenticitatea relatării, oficialii de la Casa Albă au dezbătut dacă ar trebui sau nu să demisioneze. Waltz nu şi-a oferit însă deloc demisia, iar preşedintele Donald Trump nu i-a cerut să demisioneze la momentul respectiv. Public, preşedintele Trump şi-a manifestat sprijinul pentru Waltz, numindu-l „un băiat bun” care „a învăţat o lecţie”.
O sursă familiarizată cu situaţia de la Consiliul Naţional de Securitate a declarat însă că preşedintele crede că a trecut suficient timp de la incidentul Signal pentru ca plecările lui Waltz şi Wong să poată fi încadrate ca parte a unei reorganizări.
Preşedintele a ezitat să îl demită pe Waltz din cauza percepţiei că acest lucru ar putea fi văzut ca o cedare la presiuni externe.
Wong a lucrat în prima administraţie Trump ca reprezentant special adjunct pentru Coreea de Nord şi, de asemenea, ca secretar adjunct pentru Asia de Est şi Pacific la Departamentul de Stat. Când a anunţat numirea sa, Trump a declarat că Wong a contribuit la negocierea summtiului său cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.
Odată cu plecarea celor doi, aceasta este prima mare reorganizare a cercului restrâns al lui Trump de la preluarea mandatului în ianuarie.
Waltz, în vârstă de 51 de ani, fost congresmen republican de Florida, a fost criticat în interiorul Casei Albe atunci când a fost implicat în scandalul din martie, scrie şi Reuters.
Nu a fost imediat clar cine îi va lua locul lui Waltz, dar o opţiune ar fi trimisul special al SUA Steve Witkoff, care a fost implicat atât în diplomaţia privind Rusia-Ucraina, cât şi în Orientul Mijlociu, a declarat o sursă Reuters.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.