Secretarul de Stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, şi Jared Kushner, ginerele preşedintelui Donald Trump şi consilier pentru Orientul Mijlociu, participă la cea de-a 67-a reuniune anuală a grupului Bilderberg, la care discuţiile sunt în mod tradiţional secrete, relatează New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pompeo se află într-o vizită de o săptămână în Europa, pentru a discuta probleme sensibile cu liderii naţionali, de la rachetele iraniene şi tehnologia chineză şi până la prăbuşirea economiei Venezuelei, dar cele mai interesante conversaţii ar putea avea loc în acest weekend departe de ochii lumii, la Montreux, pe malul lacului Geneva, în cadrul grupului Bilderberg.

Departamentul de Stat nu a inclus reuniunea Bilderberg pe agenda publică a lui Pompeo, dar un oficial de rang înalt a confirmat că acesta va participa sâmbătă.

Pompeo a sosit la Zurich vineri după-amiază, după întâlniri la Berlin, apoi s-a deplasat la Berna, unde a discutat cu angajaţi ai Ambasadei Statelor Unite. El este însoţit de soţia sa, Susan.

”Sunt mare fan al brânzei şi al ciocolatei”, a glumit Pompeo cu reporterii, întrebat fiind despre vizita de trei zile în Elveţia.

Discuţiile grupului Bilderberg se vor concentra probabil pe 11 teme centrale intens dezbătute la nivel global, între care se află viitorul capitalismului, folosirea ca o armă a mediei sociale, inteligenţa artificială, Brexit, China şi Rusia.

Jared Kushner este un alt oficial important al administraţiei ameericane care va participa la întâlnire.

Între cei aproximativ 130 de participanţi se mai află regele Willem-Alexander al Olandei, politicianul american Stacey Abrams, fostul oficial al politicii externe americane Henry Kissinger, Eric Schmidt, fost director general al Google, şi David H. Petraeus, general american în retragere. Pe listă se află şi oficiali bancari.

Mulţi dintre participanţi vor avea probabil opinii diferite faţă de Pompeo în probleme ca schimbările climatice şi acordul cu Iranul, Statele Unite denunţând acordul de la Paris referitor la climă şi acordul nuclear cu Teheranul.

Divergenţele dintre SUA şi Europa au ieşit în evidenţă vineri, când Pompeo s-a întâlnit cu ministrul german de Externe Heiko Maas şi ulterior cu cancelarul Angela Merkel.

Pompeo i-a cerut lui Maas să interzică organizaţia libaneză Hezbollah, care este susţinută de Iran, în Germania.

Pompeo a vorbit cu Merkel despre Iran, dar şi despre Ucraina, Rusia şi Afganistan, potrivit Departamentului de Stat. Întâlnirea a avut loc la o zi după un discurs susţinut de Merkel la Harvard, în care a criticat politicile lui Trump şi a fost ovaţionată.

Discuţiile grupului Bilderberg sunt secrete, conform tradiţiei care a început în 1927. Grupul obişnuia totuşi să organizeze conferinţe de presă, dar această practică a fost întreruptă în anii 1990 şi 2000, iar organizatorii nu intenţionează să le reia, a declarat un purtător de cuvânt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.