Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, s-a întâlnit cu Regele Salman şi cu prinţul Mohammed bin Salman ai Arabiei Saudite luni la Riad, însă se va întoarce în SUA mai devreme decât era stabilit din cauza unei înmormântări în familie, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pompeo se va întoarce acasă după întâlnirile din Oman şi nu va mai călători în Kuweit, a anunţat purtătorul său de cuvânt Robert Palladino. Oficialii americani au afirmat că un deces din familia soţiei sale a cauzat modificarea programului, ea însoţindu-l în călătorie.

Diplomatul american s-a întâlnit separat cu Regele Salman pentru 35 de minute pentru ca apoi să discute cu Prinţul Mohammed bin Salman timp de 45 de minute, conform reporterilor care au călătorit cu el.

Conform contului de Twitter al Ambasadei SUA la Riad, Pompeo şi prinţul au căzut de acord privind necesitatea diminuării conflictului din Yemen şi respectarea unor acorduri la care s-a ajuns luna trecută în discuţiile din Suedia pentru a încheia un război civil de patru ani între guvernul din Yemen susţinut de saudiţi şi rebelii Houthi, susţinuţi de Iran.

Pompeo a afirmat că va discuta şi despre investigaţia privind asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul în octombrie, însă nu au fost oferite detalii privind această discuţie.

Pe 2 octombrie, jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, un critic al prinţului moştenitor şi un exilat în Statele Unite, a dispărut după ce a intrat în consulatul ţării sale la Istanbul. După ce a negat dispariţia lui Khashoggi, Riadul a recunoscut că el a fost ucis şi demembrat în consulat într-o operaţiune ”neautorizată”.

Pe 13 decembrie, Senatul american a adoptat o rezoluţie prin care l-a declarat pe prinţul Arabiei Saudite Mohammed bin Salman ”responsabil de crimă”. Riadul a negat orice implicare a prinţului moştenitor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.