Secretarul de Stat American, Mike Pompeo, le-a cerut aliaţilor SUA să ajute la impunerea unei presiuni economice asupra Iranului şi a acuzat Teheranul că vinde în continuare arme în Orientul Mijlociu, în pofida rezoluţiilor Naţiunilor Unite, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Trebuie să oprim orice finanţare pe care regimul o foloseşte pentru a susţine terorismul şi războaiele”, a afirmat Pompeo într-o postare pe Twitter înaintea unei întâlniri cu Federica Mogherini, reprezentantul pentru afaceri externe al Uniunii Europene.

El a adăugat că “Iranul vinde arme în Orientul Mijlociu, încălcând flagrant dispoziţiile Consiliului de Securitate al ONU”.

Pompeo se află la Bruxelles pentru summit-ul NATO şi a mers acolo direct de la Abu Dhabi, unde a discutat problema Iranului cu liderii Emiratelor Arabe Unite.

Tot joi, preşedintele american, Donald Trump, a declarat: “S-ar putea ca tensiunile dintre noi şi Iran să se intensifice. Totuşi, Iranul ne tratează acum cu mai mult respect, decât în trecut”.

“Ştiu că au multe probleme şi că economia lor este la pământ, dar vă spun acest lucru – la un moment dat mă vor suna şi vor sugera să semnăm un acord. Şi vom ajunge la un acord”, a adăugat Trump.

În mai, Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul, care asigura retragerea sancţiunilor contra ţării la schimb cu o reducere a programului nuclear. De atunci, Washingtonul a avertizat aliaţii că trebuie să oprească toate importurile din Iran până pe 4 noiembrie, altfel vor exista sancţiuni economice.

Pompeo a afirmat, într-o altă postare pe Twitter, că împreună cu Marea Britanie, Franţa, Germania, Arabia Saudită şi Iordania, “ne-am reafirmat susţinerea faţă de procesul politic din Siria iar scopul nostru rămâne să eliminăm influenţa Iranului, să învingem ISIS şi să prevenim folosirea armelor chimice”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.