Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, s-a întâlnit cu trupele americane şi cu liderii politici în Irak, miercuri, pentru a le oferi asigurări privind retragerea SUA din Siria şi să avertizeze că Iranul rămâne o ameninţare în regiune, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Vizita, care nu a fost confirmată de Departamentul de Stat până când Pompeo nu a părăsit Bagdadul, a avut loc în a doua zi a turului său în Orientul Mijlociu, în cadrul căruia va vizita Iordania, Egipt, Bahrain, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Oman.
 
Călătoria lui Pompeo vine pe fondul intensificării tensiunilor dintre Washington şi Teheran după ce administraţia Trump a reimpus sancţiuni împotriva Iranului şi are ca scop atragerea de partea americanilor a statelor arabe în acest conflict.
 
La Bagdad, Pompeo s-a întâlnit cu premierul irakian Adel Abdul Mahdi, ministrul de Externe Mohammed al-Hakim, preşedintele Parlamentului Mohammed al-Halbousi şi preşedintele Barham Salih.
 
Pompeo a afirmat că este „foarte fericit” să fie acolo în întâlnirea cu Abdul Mahdi, adăugând că „este un moment bun”.
 
Într-un comunicat al Departamentului de Stat se arată că Pompeo „a subliniat angajamentul SUA faţă de suveranitatea Irakului şi a discutat despre înfrângerile teritoriale ale ISIS în Siria şi despre continuarea cooperării cu Forţele de Securitate ale Irakului” cu Abdul Mahdi.
 
Preşedintele Salih, întrebat fiind dacă doreşte ca SUA să îşi menţină trupele acolo, a declarat că Irakul „are nevoie de susţinerea SUA”, exprimându-şi „gratitudinea faţă de susţinerea SUA de-a lungul anilor”.
 
„ISIS este înfrântă militar dar misiunea nu este îndeplinită”, a afirmat Salih.
 
Militanţii ISIS încă organizează atacuri în nordul Irakului şi încearcă să facă o revenire, însă violenţele s-au redus semnificativ. 
 
Staetle Unite au peste 5.200 de soldaţi în Irak la mai mult de 15 ani după ce a invadat ţara şi l-a dat jos de la putere pe Saddam Hussein. Armata americană a susţinut Irakul în înfrângerea ISIS în 2017 prin raiduri aeriene şi prin trupele speciale.
 
De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a informat că Pompeo şi Abdul Mahdi au discutat şi despre „susţinerea SUA faţă de independenţa energetică a Irakului”, o referire la dependenţa Irakului de gazul iranian.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.