Mii de susţinători ai două partide de opoziţie rivale din Tunisia au organizat sâmbătă proteste paralele împotriva preşedintelui Kais Saied, denunţând mişcările sale de a-şi consolida puterea politică, pe măsură ce furia publică creşte din cauza penuriei de combustibili şi alimente, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul islamist Ennahda şi Partidul Constituţional Liber au fost duşmani înverşunaţi de ani de zile şi, deşi rămân opuse unul altuia, ambele se concentrează acum pe combaterea preşedintelui, pe care îl acuză de o lovitură de stat antidemocratică.

"Tunisia sângerează. Saied este un dictator eşuat. Ne-a dat înapoi de mulţi ani. Jocul s-a încheiat. Ieşi afară", a spus Henda Ben Ali, o şomeră de 53 de ani, care participa la  peotestul organizat de Partidul Liber Constituţional.

Saied, care a trecut la guvernare prin decret, după ce anul trecut a închis parlamentul şi şi-a extins puterile cu o nouă constituţie adoptată la un referendum din iulie, a spus că măsurile sunt necesare pentru a salva Tunisia de ani de criză.

Între timp, tunisienii se luptă să se descurce cu banii, deoarece o criză a finanţelor de stat a contribuit la penuria de bunuri subvenţionate, inclusiv benzină, zahăr şi lapte, pe lângă anii de dificultăţi economice şi şomaj.

Preşedintele, care a dat vina pe cei care îşi fac provizii şi pe speculatori pentru penurie, pare să păstreze un sprijin larg în rândul multor tunisieni, dar dificultăţile tot mai mari provoacă frustrare şi cresc fluxul de migranţi ilegali în Europa.

În oraşul Zarzis, din sud, locuitorii au protestat săptămâna aceasta împotriva înmormântării în morminte nemarcate a localnicilor care au murit într-unul dintre numeroasele naufragii ale migranţilor care încercau să ajungă în Italia.

În capitala Tunis au avut loc câteva ciocniri izolate în cartierele sărace între poliţie şi tinerii care protestează, iar sâmbătă a existat o prezenţă puternică a poliţiei în oraş.

 În timpul protestului Partidului Constituţional Liber de sâmbătă, mii de oameni au scandat ”poporul vrea căderea regimului”, sloganul popularizat în timpul revoluţiei din 2011 din Tunisia, care a introdus democraţia şi a declanşat protestele Primăverii Arabe.

Într-un alt cartier din centrul oraşului Tunis, susţinătorii lui Ennahda şi partidelor aliate s-au adunat cu mii de oameni şi au început să mărşăluiască spre locul mitingului lor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.