Mii de protestatari au mărşăluit în Varşovia sâmbătă pentru a cere mărirea salariilor pentru cei care lucrează în sectorul public, crescând astfel presiunea pe guvernul condus de partidul Lege şi Justiţie (PiS), scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sindicatele cer mărirea salariilor pentru sectorul public, mai ales în domeniul educaţiei şi sănătăţii.

Produsul Intern Brut (PIB) al Poloniei a crescut constant de la începutul anului trecut, dar economiştii avertizează că Polonia ar putea suferi din cauza situaţiei economice slabe din Europa. Drept urmare, PiS nu a implementat promisiunile electorale de a mări salariile.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

„Nu putem trăi de la un salariu la altul, familiile noastre mor de foame”, a declarat Jan Guz, şeful sindicatului OPZZ.

OPZZ, care a organizat marşul, are în jur de 500.000 de membri. Un alt sindicat, NSZZ Solidarnosc, susţinător al PiS în alegerile din trecut, cu aproape 700.000 de membri, a cerut luna trecută o creştere de 12% a salariilor pentru a compensa creşterea inflaţiei de când au fost indexate ultima oară salariile din sectorul public, în 2010.

Susţinerea faţă de PiS a rămas la peste 30% de când au câştigat alegerile parlamentare din 2015. În afară de alegerile locale de peste patru săptămâni, polonezii vor vota în mai 2019 în alegerile europarlamentare şi în alegeri parlamentare la sfârşitul aceluiaşi an. Autorităţile de la Varşovia au informat că aproximativ 26.000 de persoane au luat parte la proteste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.