Mii de persoane au venit sâmbătă seara la Tel Aviv la un miting de solidaritate cu ostaticii israelieni duşi în Gaza, cerând premierului Benjamin Netanyahu să încheie un acord cu Hamas pentru eliberarea celor 129 de persoane despre care se presupune că sunt încă reţinute în Gaza, relatează The Times of Israel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Membrii familiilor ostaticilor reţinuţi în Gaza de Hamas sunt "cu toţii îndureraţi" după ce trei ostatici au fost ucişi accidental de trupele israeliene, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Forumului Familiilor Ostacilor şi Persoanelor Dispărute, Haim Rubinstein.  "La fel ca întregul popor israelian, suntem cu toţii îndureraţi în faţa tragediei de ieri", a declarat Rubinstein.

Mai mulţi membri ai familiilor ostaticilor au luat cuvântul din "Piaţa Ostacilor" din Tel Aviv, cerând guvernului să prezinte un plan pentru ca cei ţinuţi în captivitate să se întoarcă în siguranţă în Israel, relatează şi CNN. 

Raz Ben-Ami, o ostatică care a fost eliberată din custodia Hamas la sfârşitul lunii noiembrie, a declarat că i-a avertizat pe membrii cabinetului israelian că luptele din Gaza le-ar putea face rău celor reţinuţi de Hamas. Soţul ei a fost, de asemenea, luat ostatic şi nu a fost încă eliberat.

"Din păcate, am avut dreptate", a spus ea. "Ostaticii trec prin iad şi sunt în pericol de moarte. ... Fiecare zi, oră, minut este crucial. ... O campanie militară singură nu îi va salva pe ostatici", a arătat femeia. Ben-Ami a declarat că "imploră" guvernul israelian să "prezinte un plan de eliberare a ostaticilor şi să încurajeze lumea să îl promoveze".

Danny Elgarat, fratele ostaticului Itzhak Elgarat, a declarat că "nu înţelege ce aşteaptă (guvernul israelian)".

"Vedem ce se întâmplă. Continuăm să primim sicrie, un cadavru după altul", a declarat Elgarat, adăugând că membrii familiei îşi vor muta protestul la sediul central al Forţelor de Apărare Israeliene, dacă nu vor primi veşti de la guvern.

"Vom sta acolo 24 de ore din 24, 7 zile din 7, aşteptându-i", a spus el.

"ACUM" ÎN LOC DE "RUŞINE"

Pe de altă parte, strigăte de "ruşine" s-au răspândit spontan pe bulevardul Shaul Hamelech, artera de circulaţie care trece de-a lungul bazei militare Kirya. Astfel de sloganuri sunt un ecou al celor auzite în timpul mitingurilor împotriva modificărilor judiciare planificate de guvern, organizate în Israel în cele nouă luni care au precedat atacul Hamas din 7 octombrie.

Un purtător de cuvânt al Forumului Familiilor Ostaticilor şi Dispăruţilor, care organizează mitingurile, a urcat pe scenă pentru a cere mulţimii să înceteze să mai scandeze "ruşine".

"Păstraţi-o pentru alte drumuri şi intersecţii, la un alt moment", a cerut el. "Nu este loc pentru politică aici. De acum încolo strigaţi "acum" în loc de "ruşine"", a sugerat bărbatul, relatează The Times of Israel.

"Vrem să reamintim cabinetului că nu suntem împotriva lor, suntem cu ei. Dar şi ei trebuie să fie alături de noi", spune un purtător de cuvânt al Forumului care reprezintă familiile ostaticilor. Ei susţin să fie încheiat un alt acord cu Hamas pentru eliberarea ostaticilor, după ce un armistiţiu de o săptămână, la sfârşitul lunii noiembrie, a dus la eliberarea a 105 ostatici.

Mitingul de sâmbătă seara a început cu un moment de reculegere pentru cei trei ostatici ucişi din greşeală vineri de trupele israeliene în Gaza, dar şi pentru Inbar Haiman, a cărei ucidere în captivitatea Hamas a fost confirmată sâmbătă seară, după ce se presupunea că a fost răpită şi dusă în Gaza la 7 octombrie. Inbar Haiman, ân vârstă de 27 de ani, avea şi cetăţenie română.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.