Mii de persoane au participat, duminică, la o paradă gay pride la Kiev, eveniment desfăşurat fără incidente semnificative, în ciuda prezenţei unor militanţi de extremă dreapta şi oameni religioşi ostili, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fluturând steaguri cu curcubeu şi purtând ţinute extravagante, peste 8.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au defilat în centrul oraşului Kiev.

Participanţii la paradă erau încadraţi de un cordon de poliţişti. Jandarmi călare şi zeci de vehicule ale forţelor de ordine au fost prezenţi pentru menţinerea ordinii.

Aproape o mie de militanţi de extremă dreapta şi reprezentanţi ai unor organizaţii ortodoxe au încercat să perturbe manifestaţia scandând sloganuri agresive. Aceştia au fost însă ţinuţi la distanţă de poliţişti, care au reţinut nouă persoane.

“Ieşim în stradă pentru a arăta că suntem mulţi şi că suntem susţinuţi, pentru că valorile democratice şi drepturile omului nu sunt cuvinte goale pentru majoritatea ucrainenilor”, a declarat pentru AFP Ruslana Panuhnik, directoarea asociaţiei KyivPride, care a organizat parada.

Pentru prima dată, un grup de aproximativ zece militari şi veterani care fac parte în mod deschis din comunitatea LGBT au participat la o astfel de paradă.

A fost prima paradă a LGBT în Ucraina de la alegerea în mai ca preşedinte a fostului actor de comedie Volodimir Zelenski. Zelenski a promovat o cultură tolerantă, spunând că este adeptul egalităţii.

În iunie 2018, parada a reunit la Kiev aproape 5.000 de persoane. Poliţia a arestat atunci peste 50 de manifestanţi de extremă dreapta care încercau cu forţa să împiedice startul evenimentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.