Mii de persoane au demonstrat duminică în Australia pentru a sprijini recunoaşterea populaţiei indigene a ţării în constituţie, o propunere care are dificultăţi înaintea unui referendum de luna viitoare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacă ar fi aprobată pe 14 octombrie, măsura ar consacra populaţia indigenă în constituţie şi ar înfiinţa un corp consultativ pentru a oferi populaţiei aborigene şi a insulelor strâmtorii Torres contribuţii cu privire la politicile care îi afectează pe membrii săi.

Australienii indigeni, care reprezintă 3,8% din populaţie, se confruntă cu dezavantaje, inclusiv discriminare, sănătate şi educaţie precare şi rate ridicate de încarcerare.

Dar propunerea ”Voce către Parlament” pare a fi pe calea înfrângerii, a arătat un sondaj săptămâna trecută, al cincilea sondaj lunar la rând în care alegătorii sunt împotriva schimbării.

Yes23, grupul din spatele evenimentelor ”Walk for Yes”, a declarat că aproximativ 20.000 de persoane au participat la Brisbane, al treilea oraş ca mărime din Australia, cu mitinguri programate la Sydney, Melbourne, Perth, Hobart, Canberra, Darwin şi Newcastle.

Mulţi participanţi purtau tricouri şi ţineau pancarte inscripţionate ”Votaţi da!”, au arătat filmările de la Australian Broadcasting Corp (ABC).

Pentru a schimba constituţia, referendumul, susţinut de guvernul laburist al premierului Anthony Albanese, ar necesita o majoritate naţională în favoare şi majorităţi în cel puţin patru din cele şase state ale Australiei.

Majoritatea indigenilor sunt în favoarea referendumului, dar unii, cum ar fi proeminentul activist care se opune propunerii, Warren Mundine, spun că este o distragere a atenţiei de la obţinerea unor rezultate practice şi pozitive şi nu ar rezolva pe deplin problemele care îi afectează.

”Dacă putem face doar trei lucruri – responsabilitate, locuri de muncă şi educaţie – atunci vom rezolva majoritatea problemelor pe care le avem”, a spus Mundine pentru ABC.

De la independenţa Australiei în 1901, doar opt din cele 44 de propuneri de modificare constituţională au fost aprobate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.