Mii de oameni au protestat sâmbătă la Belgrad, blocând traficul în faţa Parlamentului sârb, pentru a protesta faţă de lipsa de acţiune a guvernului împotriva poluării apelor, pământului şi aerului, de către industrii precum sectorul minier, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestatarii, care au venit la Belgrad din toată Serbia, au purtat banere inscripţionate cu ”Tăiaţi corupţia şi criminalitatea, nu pădurile” şi ”Tinerii pleacă pentru că nu pot respira”.

În ultimii ani, Serbia a început să-şi vândă resursele miniere companiilor străine, în pofida opoziţiei populaţiei, care a avertizat că exploatarea mai mare a minereului ar putea agrava poluarea.

Fosta republică iugoslavă, care în anii 1990 a trecut printr-un deceniu de războaie şi criză economică, nu a avut resurse să combată poluarea.

În timp ce încearcă să adere la Uniunea Europeană, Serbia va avea nevoie de investiţii de miliarde de euro pentru a îndeplini standardele de mediu ale blocului comunitar.

Aleksandar Jovanovici, unul dintre liderii protestului, a spus mulţimii că investitorii sunt cu toţii bineveniţi în ţară, dar a adăugat: ”Dar nu ne puteţi otrăvi copiii”.

Un protestatar care a venit la Belgrad din oraşul Jagodina, aflat la 140 de kilometri de capitală, a spus la rândul său că ”nimănui dintre cei aflaţi la putere nu le pasă de nimic altceva decât de bani, nu le pasă de ecologie”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.