Mii de persoane au manifestat la Atena, la comemorarea anuală a revoltei studenţeşti din 1973 împotriva juntei militare susţinute de către Statele Unite, o aniversare marcată cu regularitate de violenţe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit poliţiei, aproximativ 5.500 de persoane au defilat joi în capitala greacă, parţial încercuită de un important dispozitiv poliţienesc.

”Revoltele nu intră în muzee” sau ”Rezistenţa la fascism peste tot”, se putea citi pe panuouri purtate de către unii manifestanţi.

Aproximativ 5.700 de poliţişti au fost mobilizaţi la Atena, dar şi drone, un tun cu apă şi un elicopter la acest eveniment care marchează o revoltă considerată declanşatorul revenirii la democraţie în Grecia, în 1974, potrivit poliţiei.

Traficul rutier a fost interzis în mare parte a centrului Atenei, iar staţiile de metrou au fost închise din motive de securitate.

Această manifestaţie anuală, la care iau parte studenţi, reprezentanţi ai sindicatelor, partidelor de stânga şi apărători ai drepturilor omului comemorează ziua din 1973 în care 24 de persoane au fost ucise la Universitatea Politehnic din Atena de către forţe trimise de juntă să înăbuşe revolta studenţească.

Reprimarea brutală în sânge a provocat un val de emoţie în Europa şi a contribuit la subminarea puterii juntei şi a condus la restaurarea democraţiei câteva luni mai târziu, după şapte ani de dictatură militară.

Numeroşi poliţişti au fost desfăşuraţi joi dimineaţa în cartierul Exarcheia, considerat bastionul atenian al mediilor anarhiste, cu scopul de a proteja situri aflate în renovare, inclusiv o nouă staţie de metrou controversată.

Aproximativ 20.000 de persoane au participat în 2021 la aceste manifestaţii la Atena, iar 14.000 în al doilea oraş grec, Salonic.

Steagul însângerat care flutura la Politehnica atunci, peste care a trecut un tanc, este purtat în fiecare an în fruntea manifestaţiei.

Punctul culminant al manifestaţiei este Ambasada Statelor Unite, în semn de protest faţă de susţinerea de către Washington a dictaturii militare greceşti în timpul Războiului Rece.

”Manifestaţii din trecut s-au dovedit violente şi au antrenat distrugeri de bunuri”, a subliniat Ambasada Statelor Unite într-un comunicat.

”Ambasada şi-a sfătuit personalul să evite zonele cu manifestaţii şi să închidă mai devreme”, a anunţat misiunea.

”Doi (băieţi tineri) au murit în braţele mele”, a declarat la postul public de televiziune ERT Melpo Lekatsa, care era studentă la 17 noiembrie 1973 şi care a acordat primul ajutor în acele zile.

”A fost un act eroic al unor persoane care nu ştiau cu câteva minute mai devreme (...) că-şi vor pune trupurile în faţa tancurilor”, a continuat Melpo Lekatsa, în vârstă de 70 de ani, care a fost arestată şi torturată de juntă.

Acest eveniment sângeros ”i-a făcut pe oameni să conştientizeze că junta era mai brutală decât îşi imaginau ei”, a adăugat ea.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a apreciat, citat într-un comunicat, că această revoltă a studenţilor ”a stabilit democraţia cea mai împlinită pe care ţara noastră a cunoscut-o vreodată”.

Guvernul conservator grec este pătat în prezent de un vast scandal de interceptări telefonice ilegale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.