Deţinuţi din Turcia au anunţat duminică faptul că au pus capăt unei greve a foamei la care participau câteva mii dintre ei, în semn de protest faţă de condiţiile în care este încarcerat liderul kurd Abdullah Ocalan, în urma unui apel al acestuia din urmă în acest sens, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocaţi ai lui Abdullah Öcalan, unul dintre fondatorii Partidului Muncitorilor din Kurdustan (PKK), o organizaţie clasată drept ”teroristă” de către Ankara şi aliaţii săi occidentali, au transmis cu un pic mai devreme duminică un mesaj din partea clientului lor în care acesta îndemna la încetarea protestului, al cărui ”obiectiv (...) a fost atins”.

Interdicţia impusă lui Öcalan de a-şi vedea avocaţii, în 2011, a fost ridicată, într-adevăr, săptămâna trecută, iar el a putut să discute cu ei în două rânduri luna aceasta.

”Obiectivul vostru în ceea ce mă priveşte a fost atins şi aş vrea să vă prezint toată afecţiunea şi recunoştinţa mea”, a declarat Öcalan, potrivit unui text citit la Istanbul de către avocatul său Nevroz Uysal.

Potrivit Partidului prokurd HDP, aproximativ 3.000 de deţinuţi s-au alăturat în ultimele luni protestului, iniţiat de deputata prokurdă Leyla Güven, care refuza să mănânce din noiembrie, în semn de protest faţă de izolarea impusă lui Öcalan.

Reprezentantul lor, Deniz Kaya, a anunţat într-un comunicat încetarea protestului, ”la apelul” lui Öcalan. Güven s-a exprimat, la rândul său, la scurt timp după aceea.

”Numai de-am fi câştigat fără să suferim pierderi”, a deplâns ea, referindu-se la opt persoane care s-au sinucis de la începutul protestului.

Adersându-se jurnaliştilor la Diyarbakir (sud-est), înainte să fie condusă la spital în vederea unui control, ea a salutat ”o victorie a democraţiei turce”, apreciind drept ”foarte important pentru democratizarea Turciei şi păcii în Orientul Mijlociu ca vocea lui Öcalan” să poată fi auzită.

În pofida izolării sale, Abdullah Öcalan rămâne o figură esenţială a rebeliunii kurde în Turcia - unde conflictul între stat şi PKK s-a soldat cu peste 40.000 de morţi din 1984 - dar şi în regiune.

”ROL POZITIV” ÎN SIRIA

Doi dintre avocaţii săi au ptutut să-l viziteze pe Öcalan prima oară la 2 mai, pe Insula-închisoare Imrali, unde este deţinut, la Marea Marmara, iar apoi, după ridicarea oficială a interdicţiei săptămâna trecută, a doua oară, miercuri.

Potrivit lui Uysal, Öcalan a subliniat că ridicarea interdicţiei de a-şi vedea avocaţii nu înseamnă, cu toate acestea, lansarea unui ”proces de negocieri” cu Guvernul, ca cel lansat în 2013, dar care s-a prăbuşit în 2015.

Apreciind că ”Turcia are nevoie în mod fundamental (...) de negocieri democratice şi de o pace onorabilă”, Öcalan a declarat că reacţia autorităţilor va fi clară ”în 30 sau 40 de zle”, a continuat avocatul său, fără să ofere alte detalii.

În cursul vizitei avocaţilor de la 2 mai, Öcalan a îndemnat, de asemenea, ”să se ia în considerare” ”sensibilităţile” Turciei în Siria, unde o miliţie kurdă siriană cu legături cu PKK deţine controlul asupra unor teritorii vaste în nordul ţării, spre marea nemulţumire a Ankarei, care se declară hotărâtă să-i disloce de acolo pentru a evita crearea unei entităţi kurde la frontiera sa.

Uysal a declarat că, în cursul întâlnirii de săptămâna aceasta, Öcalan şi-a reiterat poziţia cu privire la acest subiect şi a declarat că ”dacă i se oferă oportunitatea, ar juca un rol pozitiv” în Siria.

Autorizarea acordată avocaţilor de a se duce să-l viziteze pe Öcalan are loc, totodată, în contextul în care partidul aflat la putere AKP (islamo-conservator) depune eforturi să seducă alegătorii de la Istanbul în vederea alegerilor municipale de la 23 iunie, după anularea scrutinului în care opoziţia a obţinut o victorie, în martie.

Numeroşi observatori au apreciat că votul kurzilor a fost determinant în acest scrutin, în contextul în care HDP a preferat să-l susţină pe principalul candidat al opoziţiei, Ekrem Imamoglu, în loc să-şi prezinte propriul candidat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.