Mii de civili au fost ucişi în oraşul Mariupol, din sud-estul Ucrainei, iar ”adevărata amploare” a presupuselor atrocităţi nu a fost încă dezvăluită, a declarat, joi, Înaltul Comisar ONU al Drepturilor Omului Michelle Bachelet, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biroul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului continuă să investigheze acuzaţiile de încălcări ale dreptului internaţional, în materie de protecţie a drepturilor omului şi ale dreptului internaţional umanitar în Ucraina, ”dintre care multe pot constitui crime de război”, a afirmat Bachelet în cadrul unei sesiuni speciale a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului cu privire la războiul din Ucraina, la Viena.

În zonele cu ostilităţi intense, precum Mariupol, echipa ONU a întâmpinat o serie de dificultăţi în vederea obţinerii accesului şi colectării de informaţii, a spus Bachelet.

În regiunea Kiev, crimele comise asupra civililor ”par adesea a fi intenţionate, comise de lunetişti şi soldaţi”, a mai declarat ea.

Săptămâna trecută, echipa ONU a vizitat 14 oraşe şi sate din zonele Kiev şi Cernihiv şi ”a auzit relatări directe despre rude, vecini şi prieteni ucişi, răniţi, arestaţi şi dispăruţi”, a mai precizat oficialul ONU.

”Până în prezent, peste 1.000 de cadavre ale civililor au fost recuperate doar în regiunea Kiev. Unii dintre aceşti oameni au fost ucişi în cadrul ostilităţilor, alţii par să fi fost executaţi”, iar alţii par să fi murit din cauza stresului provocat de lupte şi a lipsei de îngrijiri medicale, a argumentat Bachelet.

De asemenea, ea a adăugat că unii dintre civili par să fi fost torturaţi.

Bachelet şi-a reiterat apelurile către ”ambele părţi implicate în conflict” să respecte dreptul internaţional umanitar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.