Mii de victime ale unui vast scandal cu privire la sânge contaminat - soldat cu aproximativ 2.400 de morţi în anii '70 şi '80 în Regatul Unit - urmează să fie despăgubiţi, anunţă miercuri Guvernul, cu o sumă iniţială de 100.000 de lire sterline, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Victimele urmează să primească o plată în valoare de 100.000 de lire sterline (119.000 euro), potrivit recomandărilor de la sfârşitul lui iulie ale însărcinatului cu ancheta publică referitoare la acest dosar pe termen lung.

”Obligaţia moarlă a unei compensaţii nu ridică nicio îndoială”, anunţă fostul magistrat Brian Langstaff, care îndemna Guvernul să plătească despăgubiri ”imediat”, fără să aştepte încheierea investigaţiilor.

Guvernul anunţă miercuri că aceste plăţi - neimpozabile - urmează să fie făcute până la sfârşitul lui octombrie bolnavilor sau partenerilor morţilor.

Mii de persoane care sufereau de hemofilie au fost contaminate cu virusul hepatitei C şi HIV după ce au făcut transfuzii în anii '70, '80 şi '90.

Aceste loturi de sânge - provenind din Statele Unite - au fost transferate unor instituţii din cadrul Serviciului Naţional britanic de Sănătate (NHS).

Aproximativ 2.400 de pacienţi au murit din cauza acestor boli, potrivit unor estimări.

Decizia deschiderii unei anchete publice, cu scopul de a face lumină asupra acestei drame, a fost luată în 2017 de către Guvernul britanic.

O anchetă precedentă conchidea, în 2009, că Guvernul ar fi trebuit să acţioneze mai devreme şi să crească rezervele britanice de sânge, pentru a pune capăt unei dependenţe de importuri de sânge.

Această anchetă a condus la implementarea unui sistem de indemnizare a victimelor, însă niciun proces nu a fost deschis, iar responsabilităţile nu au fost stabilite.

În septembrie 2017, Înalta Curte de Justiţie britanică a autorizat victimele scandalului să depună un recurs colectiv şi să ceară despăgubiri.

Premierul Boris Johnson recunoaşte miercuri, într-un comunicat, că ”nimic nu va putea compensa durerea şi suferinţa suferite de către cei care au fost afectaţi de această nedreptate tragică”.

Însă Guvernul ”ia măsuri pentru a face ceea ce trebuie faţă de victime şi de cei care şi-au pierdut în mod tragic apropiaţii, pentru a face astfel încât ei să primească aceste plăţi cât mai rapid posibil”, anunţă el.

Ancheta publică urmează să fie finalizată anul viitor şi să prezinte recomandări în vederea despăgubirii unui număr mai mare de persoane - inslusiv bolnavi şi copii bolnavi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.