Mii de britanici au ieşit în stradă, sâmbătă, pentru a protesta faţă de creşterile de costuri şi au ars facturi în timp ce guvernul se luptă cu politica bugetară după o săptămână de haos pe pieţele financiare, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inflaţia la cel mai înalt nivel, lira sterlină la cea mai scăzută apreciere şi îngrijorări legate de apropierea iernii sunt principalele probleme. Noul guvern conservator al lui Liz Truss a promis o acţiune imediată pentru a face faţă crizei, dar anunţul de săptămâna trecută privind reducerile masive de taxe pentru cei bogaţi a stârnit mai multă furie şi neînţelegere decât orice altceva.

"Susţineţi grevele", "Îngheţaţi preţurile, nu oamenii" sau "Impozite pentru bogaţi" sunt mesajele care se puteau citi pe pancartele manifestanţilor la Londra, care s-au îndreptat la apelul mai multor organizaţii către Westminster, în centrul capitalei. 

Oamenii s-au "săturat", spune Lily Holder, o manifestantă în vârstă de 29 de ani din Londra. "Nu mai sunt pregătiţi să accepte felul ruşinos în care îi tratează conservatorii". Iarna - care promite să fie dură pentru multe gospodării care se luptă să-şi plătească facturile - "va arăta adevărata cruzime a guvernului nostru", a spus ea.

Majoritatea britanicilor au primit cu răceală "mini-bugetul" prezentat de guvern săptămâna trecută. Anunţurile au panicat, de asemenea, pieţele şi au dus lira sterlină la un minim istoric, determinând intervenţia Fondului Monetar Internaţional şi a băncii centrale.

Dar "a nu face nimic nu a fost o opţiune", a declarat ministrul de Finanţe Kwasi Kwarteng pentru The Telegraph vineri seara pentru a justifica reducerile masive de taxe, a căror finanţare rămâne neclară.

Kwarteng a promis un plan pentru reducerea datoriei pe termen mediu, dar agenţia Standard & Poor's s-a arătat sceptică, revizuind în scădere prognoza privind sustenabilitatea datoriei suverane britanice.

Potrivit unui sondaj recent YouGov, mai mult de jumătate (51%) din populaţie consideră că premierul Liz Truss, aflat în funcţie de mai puţin de o lună, ar trebui să demisioneze.

Adesea sugrumaţi de inflaţia care se apropie de 10% şi îngrijoraţi dacă îşi vor putea încălzi sau îşi vor rambursa împrumuturile în această iarnă, unii refuză să-şi plătească facturile în octombrie. Guvernul a anunţat îngheţarea plafoanelor preţurilor la energie, dar preţurile s-au dublat totuşi într-un an.

"Nu pot plăti, nu voi plăti", au scandat protestatarii în faţa gării King's Cross din Londra sâmbătă, arzând facturi false de energie.

În acest context de nemulţumire socială exacerbată, mobilizările care s-au înmulţit din iunie în toate sectoarele au fost reluate, după un armistiţiu observat după moartea reginei Elizabeth II la 8 septembrie.

Feroviarii sunt în grevă - cea mai importantă de la începutul anului - sâmbătă în toată ţara, cu doar 11% din trafic asigurat.

În ciuda perturbărilor severe, mobilizarea feroviară este înţeleasă şi susţinută de majoritatea britanicilor, potrivit unui sondaj Ipsos. 

Luând parte la proteste, activiştii pentru climă din grupul "Just Stop Oil" au blocat mai multe poduri londoneze, cerând guvernului conservator "să rezolve criza costului vieţii şi criza climatică prin oprirea noilor investiţii în petrol şi gaze", potrivit unui comunicat al organizaţiei.

Potrivit presei britanice, scrisorile de sfidare se înmulţesc contra lui Liz Truss. Unii conservatori sunt consternaţi de anunţurile neclare privind bugetul pe care ea le-a formulat, în timp ce alţii îl regretă pe fostul premier Boris Johnson. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.