Imaginile ”Sofagate” sunt prost primite în Parlamentul European (PE), iar liderii grupurilor politice şi-au exprimat nemulţumire faţă de Charles Michel şi Ursula von der Leyen, convocaţi să dea explicaţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aşteptăm de la liderii noştri să formeze un front comun, indiferent de protocol, atunci când ei reprezintă Uniunea Euroepană (UE) în lume”, a avertizat preşedintele grupului Partidului Popular European (PPE, dreapta), din care face ”vdL”, Manfred Weber.

”Avem nevoie de o singură voce pe scena internaţională”, a subliniat liderul grupului Renew Europe, partidul din care face parte Michel, Dacian Cioloş.

Preşedintele ConsiliuluiEuropean şi-a cerut scuze îndelung, aşa cum a făcut în ultimele zile în presă, şi i-a transmis preşedintei Comisiei Europene (CE) ”regretul (său) profund”.

Von der Leyen a reiterat că nu va permite ca o asemenea situaţie să se repete.

Foarte pornită împotriva fostului premier belgian, preşedinta CE nu l-a numit pe acesta niciodată folosindu-i prenumele în cadrul reuniunii.

”Atunci când vorbea despre el, spunea fie Charles Michel, fie preşedintele Consiliului European”, declară o sursă.

COD DE CONDUITĂ?

Cei doi lideri rămân în continuare fiecare pe poziţia sa.

Ursula von der Leyen vrea ca instituţiile să se spună de acord asupra unui cod de conduită care să permită în viitor evitarea unor incidente în timpul unor vizite comune în străinătate.

Cabinetul fostului ministru german al Apărării a pregătit un document în cinci puncte pe care l-a transmis săptămâna trecută echipei lui Charles Michel.

Însă echipa lui Michel nici nu vrea să audă de aşa ceva.

”Nu putem să modificăm tratatele”, subiniază cabinetul belgianului.

În cadrul reuniunii la PE, Chales Michel nu a făcut absolut niciun comentariu cu privire la această propunere.

Charles Michel şi Ursula von der Leyen urmează să revină în cadrul sesiunii plenare, la sfârşitul lui aprilie, pentru a prezenta dări de seamă cu privire la vizita lor la Ankara şi a discuţiilor pe care le-au purtat cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Ar putea ei, oare, să le prezinte atunci eurodeputaţilor o soluţie pentru a nu mai apărea atât de dezbinaţi în străinătate?

”Acesta este lucru pe care l-a sugerat (liderul eurodeputaţilor social-democraţi) Iratxe Garcia Perez, însă nu s-a stabilit să se ajungă până acolo”, dă asigurări un membru al altui grup europarlamentar.

Nici Charles Michel şi nici Ursula von der Leyen nu ar ava nimic de câştigat din acest lucru, ci din contră şi-ar slăbi şi mai mult poziţia şi ar slăbi poziţiile instituţiilor pe care conduc în faţa Parlamentului European.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.