Negociatorul Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, îşi va prezenta miercuri recomandările cu privire la negocierea termenilor acordului de divorţ cu Regatul Unit. Primele negocieri conduse de politicianul european ar urma să înceapă doar după alegerile anticipate din Marea Britanie, dar echipa europeană vrea să fie pregătită pentru discutarea Brexitului, transmite France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, aceste recomandări vin la doar patru zile după ce liderii grupului UE27 au aprobat în mod unanim o serie de principii directoare pentru negocierea ieşirii Marii Britanii.

Strategia europeană pentru negocieri este una dură şi arată în mod clar că nu vor exista discuţii despre un posibil acord comercial post-Brexit între Londra şi Bruxelles înainte de înregistrarea unor ”progrese suficiente” în negocierea problemelor cheie ale acordului de ieşire din UE.

Michel Barnier îşi va prezenta recomandările într-un context complicat, la doar o zi după ce surse europene au dezvăluit informaţii despre cina de lucru dificilă pe care au avut-o săptămâma trecută Theresa May şi Jean-Claude Juncker. Premierul britanic nu a reuşit să-şi apere strategia de Brexit în faţa preşedintelui Comisiei Europene, iar ultimul a acuzat-o că nu ştie cum funcţionează negocierile de Brexit sau aparatul de la Bruxelles.

Între timp, recomandările finale ale negociatorului-şef se vor baza pe principiile directoare aprobate sâmbătă de către liderii UE27.

Barnier ar urma să-şi primească mandatul oficial pentru conducerea negocierilor în urma unui summit european, programat să aibă loc pe 22 mai la Bruxelles.

Negociatorul-şef crede că trebuie să finalizeze discuţiile până în octombrie 2018, tocmai pentru a permite ratificarea la timp a acordului în Parlamentul European înainte de retragerea Regatului Unit din UE.

Printre recomandările negociatorului-şef se numără o garanţie pe viaţă pentru drepturile cetăţenilor europeni care au locuit în ultimii cinci ani în Marea Britanie.

De asemenea, aceste recomandări susţin principiile directoare aprobate de liderii europeni, care vor ca negocierile să rezolve cu prioritate soarta cetăţenilor europeni din Marea Britanie şi să se concentreze înainte de toate asupra notei de plată pe care ar urma să o plătească britanicii pentru Brexit.

Marea Britanie ar urma să plătească între 40 şi 60 de miliarde de euro pentru îndeplinirea obligaţiilor financiare până la încheierea exerciţiului bugetar actual, deşi guvernanţii britanici insistă că nu au nimic de plătit Bruxelles-ului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.