Un judecător federal l-a eliberat din închisoare pe fostul avocat şi om de încredere al lui Donald Trump Michael Cohen, reîncarcerat din cauză că scrie o carte, foarte critică la adresa şefului statului american, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Condamnat în decembrie 2018 la trei ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de faptul că a cumpărat tăcerea a două foste presupuse amante ale lui Donald Trump, avocatul în vârstă de 53 de ani a fost plasat în detenţie în mai 2019. El a fost găsit vinovat, de asemenea, de delicte financiare şi de sperjur în Congres.

Cohen a fost eliberat la 21 mai, după ce un judecător federal a recunoscut că antecedentele sale medicale îl expun unui risc de complicaţii în cazul unei eventuale contaminări cu noul coronavirus.

El urma să efectueze restul pedepsei la domiciliu, în Manhattan, până în noiembrie 2021.

La 9 iulie a fost, însă, încarcerat din nou, pe motiv că a respins condiţiile arestului la domiciliu, anunţa Biroul Federal al Închisorilor, fără să facă alte precizări.

Potrivit avocatului său Lanny Davis, Serviciul privind executarea pedepsei a condiţionat posibilitatea de a-şi ispăşi pedeapsa la domiciliu de interdicţia de a scrie o carte.

Or fostul om bun la toate al lui Donald Trump lucrează la un proiect al unei cărţi despre preşedinte, potrivit lui Lanny Davis.

Principala organizaţie de apărarea drepturilor omului în Stateel Unite, ACLU, a sesizat luni justiţia împreună cu Michael Cohen, contestând plasarea acestuia în detenţie.

Asociaţia întreba dacă ”Guvernul (poate), în baza Constituţiei, să revoce eliberarea unui deţinut pe motiv că nu a renunţat la dreptul său de a-l critica pe preşedimnte”.

O asemenea condiţie, ”care ar fi în benficiul personal al unui preşedinte care candidează să fie reales, ar pune în discuţie statul de drept într-un mod fără precedent în istoria ţării”, sublinia Lawyers Defending American Democracy, altă organizaţie, în susţinearea ACLU, în cadrul procedurii.

Judecătorul federal din Manhattan Alvin Hellerstein a dispus joi eliberarea din închisoare a lui Michael Cohen vineri.

El a catalogat drept ”represalii” decizia prin care avocatul a fost trimis în închisoare, potrivit cotidianului The New York Times (NYT).

”Am descoperit că motivele care au condus la transferarea domnului Cohen în închisoare sunt o răzbunare şi este o răzbunare legată de drinţa sa de a-şi exercita dreptul care-i este garantat de Primul Amendament de a publica o carte”, a declarat judecătorul Alvin Hellerstein, citat de Reuters.

Cartea, ”foarte puţin măguitoare pentru preşedintele Statelor Unite”, potrivit ordinului judecătoresc, urmează să fie publicată înaintea alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie.

Lucrarea evocă ”declaraţii antisemite ale lui Donald Trump în timp ce vorbeşte despre personalităţi evreieşti şi reflecţii rasiste când vorbeşte despre Barack Obama sau Nelson Mandela”, potrivit aceluiaşi document.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.