Statele Unite au oferit Mexicului 45 de zile pentru a reduce numărul de migranţi care trec graniţa înspre SUA, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul mexican de Externe Marcelo Ebrard a oferit luni detalii cu privire la un acord la care cele două părţi au ajuns pentru a evita impunerea unor taxe asupra bunurilor mexicane.

Deşi nu a fost setat un obiectiv clar, măsurile luate de Mexic pentru reducerea numărului de migranţi vor fi evaluate la jumătatea lui iulie, a informat Ebrard.

Dacă numărul nu va fi mai mic atunci, va fi căutată o soluţie regională.

Ebrard susţine că acordul la care s-a ajuns vineri, după mai multe zile de „negocieri foarte dificile” oferă timp Mexicului pentru a demonstra că poate reduce numărul migranţilor.

El a precizat că negociatorii americani doreau ca Mexicul să se angajeze ca numărul migranţilor care trec în SUA să fie zero, însă acest lucru este „o misiune imposibilă”, consideră Ebrard.

MArcelo Ebrard a declarat că americanii au dorit să desemneze Mexic ca fiind „o ţară terţă sigură”, ceea ce ar fi însemnat că Mexicul ar fi obligată să primească în ţară şi să proceseze cererile de azil ale persoanelor care doreau iniţial să meargă în SUA.

Ebrard a declarat că a evitat acest lucru pentru moment: „Le-am transmis – consider acest lucru cea mai importantă realizare a negocierilor – „haideţi să setăm un termen pentru a vedea dacă ceea ce propune Mexicul va funcţiona şi dacă nu, vom vedea ce măsuri ar trebui să aplicăm”.

Mexicul a informat că îşi va trimite Garda Naţională în ţară începând de luni iar alţi 6.000 de soldaţi vor fi trimişi la graniţa de sud cu Guatemala.

Preşedintele american Donald Trump ameninţase că va impune taxe de 5% asupra bunurilor mexicane dacă Mexicul nu va impune noi măsuri pentru a limita imigraţia de la graniţa cu SUA. Taxele urmau să intre în vigoare luni însă Trump a anunţat pe Twitter vineri seara că guvernele au ajuns la un acord şi că taxele au fost „suspendate pe termen nedefinit”.

Oficialii americani au anunţat săptămâna trecută că arestările la graniţă au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii zece ani în mai. Au fost arestaţi 132.887 de migranţi care încercau să intre în SUA din Mexic în mai, o creştere de 33% faţă de aprilie.

Dintre aceştia, 84.524 erau familii iar 11.507 erau copii neînsoţiţi.

Altor 11.391 de migranţi au fost respinşi la graniţă după ce au încercat să intre legal, ducând astfel numărul total al migranţilor la 144.278.

Totuşi, datele statistice arată că trecerile ilegale ale graniţei se află în declin din 2000. În 2017, primul an din mandatul lui Trump, acestea au ajuns la cel mai scăzut nivel din 1971. În ultimii doi ani însă numărul arestărilor a crescut din nou.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.