Treisprezece membri ai forţelor de securitate mexicane, despre care autorităţile cred că erau reţinuţi de manifestanţi infiltraţi de crima organizată, au fost eliberaţi marţi, după negocieri cu guvernul federal, a declarat guvernatorul statului Guerrero (sud), potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cinci ofiţeri de poliţie, cinci agenţi ai Gărzii Naţionale şi trei funcţionari publici fuseseră reţinuţi atunci când aproximativ 2.000 de manifestanţi au sfidat luni forţele de stat în Chilpancingo (3,5 milioane de locuitori), capitala statului Guerrero, un punct strategic pentru traficul de droguri de-a lungul coastei Pacificului.

Marţi, manifestanţii au ridicat blocada de pe autostrada care merge până la celebra staţiune balneară Acapulco, a anunţat guvernatorul Evelyn Salgado pe Twitter.

De asemenea, ei au returnat un vehicul blindat al poliţiei cu care au spart uşa palatului guvernatorului în ziua precedentă.

"Fără represiune sau confruntare, am obţinut eliberarea celor 13 funcţionari publici, care primesc asistenţă medicală", a spus guvernatoarea Evelyn Salgado pe Twitter.

"Am ajuns la acorduri (...) în cadrul legii", a adăugat ea, fără a da alte detalii.

Manifestanţii au cerut eliberarea a două persoane care fac parte din cartelul local al drogurilor, Ardillos, potrivit preşedintelui Republicii Mexicane, Andres Manuel Lopez Obrador.

"Nu vom fi ţinuţi ostatici de nimeni. Să nu-i lăsăm să creadă că suntem agenţi ai represiunii, precum guvernele din trecut", a declarat el.

Guvernul federal a ales în sfârşit calea "dialogului", a adăugat marţi dimineaţă secretarul pentru securitate (ministrul) Rosa Icela Rodriguez.

Chilpancingo, unul dintre cele mai violente oraşe din Mexic, a fost zguduit la sfârşitul săptămânii trecute de uciderea a cinci şoferi de taxi.

Violenţele au escaladat odată cu scurgerea, la 5 iulie, a unei înregistrări video în care apare primarul Norma Otilia discutând cu un lider al Ardillo, Celso Ortega Jiménez.

Primarul se referea la o "conversaţie întâmplătoare" şi nu la un "pact". Preşedintele a cerut o anchetă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.