Cancelarul german Angela Merkel îl va avertiza săptămâna viitoare pe preşedintele american Donald Trump că propunerea de revizuire a sistemului de taxe propusă de liderul de la Casa Abă va duce la măsuri de reciprocitate, inclusiv taxe mai mari pentru companiile americane, scrie Der Spiegel citat de Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul german analizează posibilele răspunsuri la o aşa-numită taxă de ajustare la frontieră care ar viza numai importurile corporaţiilor SUA, nu şi exporturile.

Documente pregătite pentru reuniunea lui Merkel cu Trump, consultate de Der Spiegel, descriu o astfel de măsură drept „taxă protecţionistă”, ce încalcă regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Răspunsul celei mai mari economii din Europa ar putea include taxe mai mari pe importurile din America şi să permită ca importurile din SUA să fie deductibile fiscal pentru companiile germane. În plus, Berlinul ar putea scădea impozitele şi contribuţiile sociale pentru corporaţii, devenind astfel mai atractivă pentru companiile internaţionale.

Comerţul este o prioritate pe agenda lui Merkel în SUA. Ea a declarat joi că va lupta pentru a păstra liberul-schimb şi o Europă puternică, cerând UE să continue acordurile comerciale cu alte ţări, în replică la discursul protecţionist al lui Trump.

Pentru Merkel, apărarea modelului economic german, bazat pe exporturi, este cheie înainte de alegerile din septembrie, la care speră să câştige un al patrulea mandat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.