Comparaţiile cu metode naziste făcute de lideri turci, privind unele măsuri luate de Guvernul german trebuie să înceteze, a avertizat luni cancelarul Angela Merkel, ameninţând cu anularea tuturor evenimentelor electorale de pe teritoriul german pentru referendumul din 16 aprilie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Merkel a subliniat că Germania îşi rezervă dreptul de a „lua toate măsurile necesare, inclusiv revizuirea autorizaţiilor” pentru evenimentele de campanie pe care le-a emis deja, dacă Ankara va continua cu astfel de insulte.

Ea a precizat că astfel de comentarii „încalcă toate tabuurile, fără a lua în calcul suferinţa celor care au fost persecutaţi sau ucişi” de nazişti.

Într-o conferinţă de presă comună cu premierul Shinzo Abe, cancelarul a insistat că „apariţiile politicienilor turci aici (în Germania – n.r.) pot avea loc numai pe baza principiilor legii constituţionale germane”.

Duminică, şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat-o pe şefa Guvernului de la Berlin că „aplică metode naziste” împotriva comunităţii turce din Germania şi împotriva oficialilor turci care vor să organizeze mitinguri în ţară, înainte de referendumul din 16 aprilie.

“Merkel, aplicaţi metode naziste! Împotriva fraţilor mei care trăiesc în Germania şi împotriva miniştrilor şi deputaţilor mei care merg acolo. Acest lucru respectă etica politică? Misiunea voastră nu este să susţineţi organizaţii teroriste, ci să extrădaţi membrii lor”, a spus Erdogan într-un discurs rostit la Istanbul.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al lui Erdogan a acuzat autorităţile germane că susţin reţeaua clericului Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că se află în spatele tentativei de lovitură de stat din luna iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.