Mercenari din Grupul Wagner au început să antreneze forţele speciale belaruse într-un poligon militar aflat la doar câţiva kilometri de graniţa cu Polonia, ţară membră NATO, a anunţat joi Ministerul Apărării de la Minsk, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a apărut miercuri într-o înregistrare video în care le urează bun venit luptătorilor săi în Belarus, spunându-le că nu vor mai participa deocamdată la războiul din Ucraina, dar ordonându-le să-şi adune forţele pentru Africa în timp ce antrenează armata belarusă.

CITEȘTE ȘI Prigojin apare prima oară de la rebeliune în public, în Belarus, unde-şi salută mercenarii. El atacă Ministerul rus al Apărării şi anunţă că Wagner nu va lupta deocamdată în Ucraina. ”Ceea ce se întâmplă acum pe front este o ruşine"

"Forţele armate ale Belarusului continuă antrenamentul comun cu luptătorii companiei militare private Wagner PMC", a declarat joi Ministerul belarus al Apărării. "Pe parcursul săptămânii, unităţile forţelor pentru operaţiuni speciale împreună cu reprezentanţii companiei vor desfăşura sarcini de antrenament de luptă în poligonul militar din Brest", menţionează comunicatul.

Foto: BelTA
Foto: BelTA

Poligonul se află la doar 5 km est de graniţa cu Polonia.

Minskul a postat, de asemenea, imagini cu instructori Wagner mascaţi, cu feţele acoperite în conformitate cu regulile grupului de mercenari, antrenând soldaţi belaruşi cu vehicule blindate şi având ceea ce par a fi telecomenzi pentru drone.

Foto: BelTA
Foto: BelTA

Polonia, fostă membră a Pactului de la Varşovia, care este din 1999 membră NATO, a declarat că este pregătită pentru diverse scenarii şi că monitorizează situaţia de la graniţa cu Belarus. "Frontierele Poloniei sunt sigure, monitorizăm în permanenţă situaţia de la graniţa noastră estică şi suntem pregătiţi pentru diverse scenarii pe măsură ce situaţia evoluează", a declarat Ministerul polonez al Apărării.

Revolta eşuată a grupului Wagner din 23-24 iunie a fost interpretată de Occident ca o provocare la adresa puterii preşedintelui Vladimir Putin, care ilustrează slăbiciunea şefului Kremlinului, în vârstă de 70 de ani, şi presiunea pe care războiul din Ucraina o pune asupra statului rus. Kremlinul respinge această interpretare şi spune că poporul rus s-a raliat în jurul lui Putin şi al armatei.

La 24 iunie a fost încheiat un acord în baza căruia mercenarii Wagner se vor muta în Belarus în schimbul renunţării la acuzaţiile împotriva lor. Putin a declarat că luptătorii ar putea fie să plece în Belarus, fie să intre sub comanda Ministerului rus al Apărării, fie să se întoarcă la familiile lor.

CIFRELE WAGNER

Wagner a pierdut 22.000 dintre oamenii săi în războiul din Ucraina, în timp ce 40.000 au fost răniţi, iar până la 10.000 de luptători vor ajunge în Belarus, potrivit unei postări a unui comandant de rang înalt din Wagner. Reuters precizează că nu a putut confirma ceea ce pare a fi cel mai detaliat bilanţ al pierderilor Wagner din ultimele câteva luni. Dar, dacă sunt exacte, acestea oferă o imagine asupra amplorii pierderilor pe care le suferă ambele părţi în războiul din Ucraina şi totodată arată forţa continuă a uneia dintre cele mai experimentate armate de mercenari din lume.

Comandantul superior cunoscut sub numele de război "Marx" şi considerat şeful de stat major al Wagner, a declarat în postare că un total de 78.000 de oameni ai Wagner au participat la ceea ce el a catalogat drept "călătoria de afaceri din Ucraina". Dintre aceştia, 49.000 au fost deţinuţi recrutaţi din închisori.

Wagner a ajutat Rusia să anexeze Crimeea în 2014, a luptat împotriva militanţilor Statului Islamic în Siria, a operat în Republica Centrafricană şi în Mali şi a cucerit oraşul ucrainean Bahmut pentru Rusia la începutul acestui an, cu pierderi considerabile de ambele părţi.

"Până la 10 mii de luptători au plecat sau vor pleca în Belarus", a spus comandantul Wagner. "Aproximativ 15 mii au plecat în vacanţă", a adăugat el.

Postarea sa a contrazis cifrele unui deputat rus care a declarat că până la 33.000 de luptători din Wagner au semnat contracte cu Ministerul rus al Apărării. "Dacă toţi morţii şi cei care au plecat în vacanţă au semnat, atunci presupun că este posibil", a comentat comandantul Marx.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.