Fostul preşedinte al Rusiei Dmitri Medvedev, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a postat duminică pe Telegram un răspuns aparent la propunerea lui Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al NATO, care a sugerat ca Ucraina să se alăture alianţei fără teritoriile ocupate în prezent de Rusia, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Medvedev, care în prezent ocupă funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, scrie că această abordare este practic o recunoaştere a faptului că Crimeea şi Donbass nu mai fac parte din Ucraina. "Nu este rău, dar este important să mergem mai departe", a comentat el ironic. "Trebuie să recunoaştem că Odesa, Nikolaev, Kiev şi practic orice altceva nu sunt deloc Ucraina", a adăugat Medvedev.

Devenit de la invazia rusă în Ucraina o voce propagandistică a Kremlinului care exprimă poziţii dure, Dmitri Medvedev arată sarcastic că mai sunt încă trei paşi "înainte de a admite ceea ce este evident": că Volodimir Zelenski - "care nu merge la vot" (aluzie la decizia preşedintelui ucrainean de a nu organiza anul viitor alegerile prezidenţiale la termen din cauza războiului - n.r.) - nu este preşedinte, ci un uzurpator, că limba ucraineană nu este o limbă şi că Ucraina nu este o ţară, "ci nişte teritorii reunite artificial".

Prin urmare, Ucraina, chiar şi fără teritoriile ocupate de Rusia, nu poate fi acceptată în NATO, deoarece nu este o ţară, a conchis Medvedev.

Această noţiune inexactă, conform căreia Ucraina nu este o ţară independentă, ci o parte istorică a Rusiei, se repetă de ceva timp în retorica liderilor ruşi. Vladimir Putin a spus acest lucru la summitul NATO din 2008 şi din nou în 2014, când a justificat anexarea ilegală a Crimeei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.