Trupele ruseşti vor merge mult mai departe în Ucraina, cucerind oraşul Odesa din sudul ţării şi ar putea chiar să avanseze într-o zi până în capitala Kiev, a declarat joi fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, aliatul de lungă durată al lui Vladimir Putin, care, de la invazia rusă în Ucraina, s-a transformat în vocea publică radicală a Kremlinului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putin i-a ordonat marţi ministrului apărării ca trupele ruseşti să înainteze şi mai mult în Ucraina pentru a-şi consolida succesul pe câmpul de luptă după căderea, în weekend, a oraşului Avdiivka, de unde, a spus el, trupele ucrainene au fost forţate să fugă haotic. Oraşul este prima cucerire semnificativă a Moscovei din ultimele luni şi a fost cedat de ucraineni după lupte acerbe.

"Unde ar trebui să ne oprim? Nu ştiu", a declarat fostul preşedinte Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, într-un interviu acordat presei ruse. "Va trebui să facem treabă foarte mult şi foarte serios", a adăugat el.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Va fi vorba de Kiev? Da, probabil că ar trebui să fie Kievul. Dacă nu acum, atunci după un timp, poate într-o altă fază a dezvoltării acestui conflict", a menţionat el.

Medvedev a declarat că Rusia doreşte, de asemenea, să cucerească portul Odesa de la Marea Neagră. "Odesa, vino acasă. Am aşteptat Odesa în Federaţia Rusă din cauza istoriei acestui oraş, ce fel de oameni trăiesc acolo, ce limbă vorbesc. Este oraşul nostru rusesc-rusesc", le-a spus Medvedev jurnaliştilor ruşi.

Medvedev, văzut cândva ca un reformator, s-a reinventat de la începutul războiului devenind o voce radicală. El a emis o serie de declaraţii belicoase, atacând Occidentul şi avertizând asupra riscului unei apocalipse nucleare.

Trupele ruseşti au fost împiedicate să intre în Kiev în primele săptămâni ale războiului de amploare pe care Putin l-a lansat în februarie 2022. Acestea nu reprezintă acum o ameninţare actuală pentru capitala ucraineană, deşi Kievul este frecvent atacat cu rachete şi drone.

Dar comentariile lui Medvedev par să reflecte creşterea încrederii Moscovei în ceea ce priveşte cursul conflictului. După doi ani de război, forţele ucrainene sunt depăşite numeric şi ca armament de cele ruseşti, iar un nou pachet major de ajutor pentru Kiev a fost blocat în Congresul SUA.

După eşecul Ucrainei de a străpunge liniile de front ruseşti anul trecut, Moscova a încercat să macine forţele ucrainene, chiar în momentul în care Kievul se gândeşte la o nouă mobilizare majoră, iar preşedintele Volodimir Zelenski şi-a demis principalul general.

Forţele ruseşti se aşteptau la o victorie rapidă în 2022, dar forţele ucrainene le-au respins ulterior în acel an într-o contraofensivă care a arătat că există probleme serioase în armata rusă.

Rusia încearcă acum să preia iniţiativa pe linia frontului de 1.000 km, unde trupele sale sunt îngropate în tranşee în spatele unor câmpuri minate extinse, sunt patrulate de drone şi păzite de artilerie grea. În prezent, Rusia controlează puţin sub o cincime din teritoriul recunoscut la nivel internaţional ca fiind Ucraina.

Preşedintele ucrainean spune că lupta va continua până când va fi expulzat şi ultimul soldat rus.

Rusia spune că teritoriul pe care forţele sale îl controlează face parte din Rusia şi că nu va fi cedat niciodată.

Occidentul s-a angajat să acorde Ucrainei un ajutor în valoare de aproximativ 250 de miliarde de euro (271 de miliarde de dolari) în încercarea de a învinge forţele ruseşti.

Sugestia lui Putin pentru o încetare a focului în Ucraina pentru a îngheţa războiul a fost respinsă de Statele Unite după contacte între intermediari, a relatat în exclusivitate Reuters la începutul acestei luni.

Ucraina şi Occidentul au catalogat războiul drept o acaparare de teritorii în stil imperial şi au avertizat că, dacă Ucraina pierde, atunci Rusia ar putea ataca un membru NATO, deşi Putin a negat această perspectivă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.