Mii de medici de spital englezi urmează să facă grevă timp de cinci zile - în iulie -, o mobilizare de o durată fără precedent în istoria serviciul public britanic de sănătate NHS, pentru a cere salarii mai mari, în plină criză a costului traiului, anunţă vineri BMA; sindicatul care-i reprezintă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Doctorii juniori” - un statut apropiat stagiarilor - îşi multiplică grevele de câteva luni, antrenând amânarea multor programări medicale neurgente.

Ultima lor mobilizare a avit loc la jumătatea lui iunie.

Începând de la 13 iulie, la ora locală 7.00 (9.00, ora României), ei intră din nou în grevă - timp de cinci zile -, cea mai lungă mobilizare continuă din istoria NHS, anunţă Sindicatul BMA.

În regatul Unit, ”junior doctors” reprezintă aproape jumătate dintre medicii din spital, de la cei mai tineri medici, care ies de pe băncile facultăţii, şi până la practicieni cu peste opt ani de experienţă.

”Anunţăm cea mai lungă grevă a medicilor din istoria NHS, dar acesta nu este un record pentru cărţile de istorie”, au subliniat Robert Laurenson şi Vivek Trivedi de la BMA.

”NHS este unul dintre lucrurile de care ţara este cea mai mândră şi este ruşinos că avem un Guvern care pare să se mulţumească să-l lase în declin până la prăbuşire”, acuză ăei.

Sindicatul BMA anunţă că ”junior doctors” au pierdut 26% din remuneraţie - în termeni reali -, începând din 2008, când o cură de austeritate a fost impusă serviciilor de sănătate.

Sindicatul cere o creştere cu 35% a salariilor, căreia Guvernul i se opune.

NHS traversează o criză profundă, slăbit de politici de austeritate şi consecinţele pandemiei covid-19.

Potrivit unor date prezentate de BMA, aproximativ 7,42 milioane de persoane aşteptau un tratament, în Anglia, în aprilie, iar un pic peste trei milioane de pacienţi aşteaptă de 18 luni.

Din cauza faptului că inflaţia reduce puterea de cumpărare în Regatul Unit, greve au făcut atât infirmierii, cât şi medicii şi ambulanţierii.

Creşterea preţurilor rămâne foarte mare, sfidând previziuni ale unei acalmii, la aproape 9% în decurs de un an, un lucru susceptibil să relanseze revendicări sociale.

Greve ale lucrătorilor feroviari sunt de asemenea prevăzute în iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.