Premierul britanic Theresa May, slăbită de eşecul în alegerile legislative de la 8 iunie, urmează să îndemne marţi opoziţia să o ajute să pună în aplicare Brexitul, într-o încercare de relansare, la un an după ce a ajuns la putere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luând act de ”realitatea diferită” cu care se confruntă după alegeri, în urma cărora Partidul ei Conservator a pierdut majoritatea absolută în Parlament, May urmează să le ceară şi altor formaţiuni să o ajute ”să înfrunte provocările” cu care se confruntă ţara, care a deschis negocieri în vederea ieşirii din Uniunea Europeană cu Bruxellesul .

”În acest nou context, este mai important să ne apărărm politica şi valorile şi să câştigăm bătălia ideilor în Parlament şi în ţară”, urmează ea să sublinieze într-un discurs din care au fost difuzate fragmente luni. Ea le cere partidelor să ”vină cu ideile lor despre modul în care să fie înfruntate aceste provocări”.

Eşecul în alegerile legislative i-a slăbit puternic autoritatea şefei Guvernului, iar de atunci continuă să circule zvonuri despre înlocuirea ei.

Potrivit tabloidului Mail on Sunday, fostul vicepreşedinte al partidului, Andrew Mitchell, a declarat într-o reuniune cu deputaţi conservatori că ea ”şi-a pierdut autoritatea” şi că ”slăbiciunea” ei impune partidului ”să găsească un nou lider”.

Însă potrivit numărului doi în Guvern, Damian Green, îndemnul ei la o susţinere din partea tuturor partidelor este ”o modalitate adultă de a face politică”.

Theresa May, aleasă la conducerea partidului ei pe 11 iulie 2016, în urma referendumului prin care s-a hotărât ieşirea din UE, a apărat până acum un Brexit ”dur”, implicând ieşirea de pe piaţa unică europeană şi reluarea controlului asupra frontierelor.

Însă alegerile au pus-o în dificultate, iar Guvernul întârzie să prezinte o poziţie clară şi armonizată cu privire la Brexit.

Ministrul ei de Finanţe Philip Hammond apără o abordare conciliantă în negocierile cu Bruxellesul, în vederea apărării economiei britanice.

În acest sens, un grup transpartizan a fost înfiinţat în Parlament cu scopul ”obţinerii relaţiei celei mai apropiate posibil” cu UE, ”păstrând totodată toate opţiunile deschise” în negocierile cu Bruxellesul.

Acest nou grup este condus de o fostă secretară de stat conservatoare, Anna Soubry, şi de laburistul Chuka Umunna, amândoi proeuropeni convinşi, şi este susţinut de Partidul Liberal-Democrat (eurofil).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.