În Kfar Aza, nimeni nu a fost prea bătrân, prea tânăr sau prea slab pentru a fi măcelărit. Armata israeliană a avut nevoie de o jumătate de zi pentru a ajunge la kibbutzul din sudul Israelului unde locuiau 750 de persoane, iar luptele au continuat acolo timp de trei zile. În acest timp, atacatorii Hamas au ucis şi mutilat zeci de locuitori civili, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Mame, taţi, copii, familii tinere ucise în paturile lor, în adăposturi, în sufragerie, în grădină", a declarat pentru BBC generalul-maior Itai Veruv, din cadrul Forţelor de Apărare Israeliene, în timp ce trupele sale căutau în case cadavrele victimelor. "Nu este un război, nu este un câmp de luptă. Este un masacru", a spus el.

Kibbutzul a fost una dintre primele aşezări israeliene la care au ajuns militanţii Hamas atunci când au lansat, sâmbătă dimineaţa devreme, asaltul lor asupra teritoriului israelian.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Comunitatea dispunea de o echipă de securitate, iar casele aveau camere de siguranţă, dar acestea - la fel ca cele mai înalte eşaloane ale armatei şi guvernului israelian - nu erau pregătite pentru valul de atacatori care au năvălit prin breşle făcute zidurilor care delimitau Fâşia Gaza.

Luptători înarmaţi cu puşti de asalt, rachete şi grenade de mână au omorât zeci de rezidenţi şi au mutilat unele dintre cadavre, au declarat Veruv şi alţi soldaţi, descriind o serie de atrocităţi.

"I-au ucis şi le-au tăiat capetele unora dintre ei, este un lucru îngrozitor de văzut", a declarat pentru Reuters Davidi Ben Zion, comandantul adjunct al Unităţii 71, paraşutiştii care au condus forţele israeliene în Kfar Aza. "Slavă Domnului că am salvat multe vieţi ale multor părinţi şi copii", a spus el. "Din păcate, unii au fost arşi de cocktailuri molotov. Sunt foarte agresivi, ca nişte animale", a relatat el, referindu-se la luptătorii Hamas.

Atacul a fost atât de rapid, încât laptele şi cafeaua de la micul dejun de sâmbătă încă mai stăteau pe masa unei case vizitate de un jurnalist de la Washington Post, în timp ce podeaua bucătăriei era murdară de sânge.

Afară, rânduri de străzi odinioară ordonate, mărginite de palmieri şi banani, erau învăluite de mirosul morţii şi devastate de urmările războiului.

Cadavrele zăceau în grădinile în care căzuseră, victimele fiind atât de numeroase, încât echipele de la morgă au avut nevoie de ore întregi pentru a le aduna pe toate. Casele purtau semnele luptelor, iar unele erau reduse la moloz. Alături de ele erau maşini incendiate şi mormane de mobilă spartă.

Soldaţii israelieni care au străbătut încet satul marţi au avertizat jurnaliştii în vizită să nu se apropie de casele care nu au fost verificate, pentru că acestea ar putea fi capcane cu explozibili.

Resturile unei parapante folosite pentru a zbura pe deasupra apărării israeliene zăceau lângă o potecă, alături de cele ale unor motociclete care au transport alţi militanţi din Gaza, a relatat BBC.

Într-un discurs rostit marţi seară, preşedintele american, Joe Biden, a declarat că atacul Hamas, în care au fost ucise cel puţin 1.000 de persoane, "aduce aminte de cele mai grave dezlănţuiri ale ISIS".

Mai mult de 900 de persoane au fost ucise în Gaza în urma unor lovituri aeriene israeliene efectuate ca represalii. Teritorul cu 2,3 milioane de locuitori are blocat accesul la alimente, combustibil şi alte provizii, iar ofensivă militară israeliană asupra lui ar fi iminentă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.